Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: | Elämme mielenkiintoisia aikoja – "Pärjäämme parhaiten, kun toimimme yhdessä"

Totesin ensimmäisessä kolumnissani helmikuussa, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Viittasin silloin juuri tapahtuneeseen brittien EU-eroon. Nyt yli kaksi kuukautta kirjoitukseni jälkeen, voin vain toistaa, että elämme mielenkiintoisia aikoja.

Kirjoitan tätä Brysselissä, jossa olemme olleet poikkeustilassa ja etätöissä jo kuukauden.

Etätyöskentelyn käynnistäminen oli toisille helpompaa kuin toisille. Siinä missä suomalaiset työkaverit tuntuivat heti ottavan näppärästi etätyökalut käyttöön olohuoneissaan, oli varsinkin EU-instituutioiden kollegoilla alkuvaikeuksia, koska protokolla piti käynnistää melkein tyhjästä.

Olemmekin viime viikkoina päässeet todistamaan uskomatonta digiloikkaa, ja nyt yhteydet ja palaverit toimivat myös EU-virkamiesten kanssa. Hienointa oli nähdä Euroopan parlamentin kokoustavan ja äänestävän etänä.

On ollut myös mielenkiintoista seurata nopeaa, tehokasta ja laajassa yhteisymmärryksessä tehtyä päätöksentekoa Suomessa, Belgiassa, muissa EU-maissa, mutta myös paikallis- ja aluetasolla. Esiin on noussut lukuisia esimerkkejä ratkaisukykyisistä- ja haluisista sekä empaattisista johtajista sekä politiikassa että yritysmaailmassa.

Samalla kuitenkin on ihmetyttänyt yhteistyön puute EU-tasolla. Enkä nyt puhu EU-instituutioista, jotka toimivat mielestäni mallikkaasti heille annetuilla työkaluilla, vaan meistä kaikista, etunenässä tietysti EU-jäsenmaat, mutta myös alue- ja paikallistaso.

Nyt tuntuu, että akuutti kriisinhallinta on saanut meidät unohtamaan EU:n. Tämä kriisi on kuitenkin osoittanut, että pärjäämme parhaiten, kun toimimme yhdessä.

EU-jäsenmaat ovatkin onneksi jo päässeet yhteisymmärrykseen akuuteista tukipaketeista, mutta nyt katse pitää luoda seuraaviin askeleisiin. Yksi oleellisimmista työkaluista jälleenrakennukseen on EU:n seitsemän vuoden budjettiraami. EU:n vihreän kehityksen ohjelma Green Deal pitää olla budjetin ja toiminnan keskiössä – kuten jo 12 EU-maan ympäristöministerit vaativat. EU-jäsenmaiden johtajat kokoontuvat kohta. Aloitetaanko vihdoinkin oleelliset tulevaisuusinvestoinnit yhdessä?

Hannele Räikkönen

Kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja