Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Koronan jälkihoidossa ei saa toistaa 1990-luvun virheitä

Koronakriisin jälkihoidossa emme saa toistaa vanhoja virheitä. 1990-luvun laman leikkausten myötä eriarvoisuus lähti Suomessa merkittävään kasvuun ja lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on kasvanut edelleen.

Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveysongelmat juontavat monella tapaa juuri edellisen laman myötä tehtyihin lyhytnäköisiin ratkaisuihin. Meidän tuleekin pitää huolta siitä, että palvelut toimivat ja ne saavuttavat niitä tarvitsevat. Sosiaali- ja terveyslautakunta onkin pyytänyt selvityksen siitä, miten koronan tuomaan kuormitukseen vastataan kaupungin mielenterveyspalveluissa.

Poliisin mukaan perheväkivalta on jo lisääntynyt kun ihmiset on pakotettu koteihinsa. Kaikille koti ei valitettavasti ole turvallinen paikka - kaikkea muuta. Lastensuojelun resurssointi on laitettava vaaditulle tasolle ja myös huolehdittava työtä tekevien työhyvinvoinnista. Tässä emme ole toistaiseksi onnistuneet riittävän hyvin.

Pelkkä raha ei ratkaise kaikkia huolia. On selvää, että palveluidemme kuormittumisen myötä myös lisäresursseille on tarvetta, mutta niin on myös moniammatilliselle työlle. Lastensuojelusta onkin jo kuulunut, että heillä olisi usein tarvetta myös aikuissosaalityölle. Tämä tarve ei varmasti ole vähenemässä.

Kaiken kaikkiaan koronan tuoma lama on poikkeuksellinen. Se iski ensimmäisenä palvelualoille, jota historiassa ei ole ennen nähty. Samalla se myös kurittaa kovalla kädellä useita matalapalkkaisten alojen työntekijöitä ja yksinyrittäjiä. Monelle heistä taloudellisen puskurin rakentaminen ei ole ollut mahdollista.

Talouden kurjuuden keskellä joudumme tarkasti pohtimaan mihin meillä on varaa ja mihin ei. Viime kädessä nämä ovat aina arvovalintoja. On kuitenkin niin, että kasvavaan eriarvoisuuteen, toivottomuuteen tai hukattuun sukupolveen meillä ei missään nimessä ole varaa.

Pelkkä raha ei ratkaise kaikkia huolia.

Perttu Jussila

sosiaali- ja terveyslautakunnan ja puoluehallituksen jäsen (vihr.)