Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Vaihtoehdot palaavat politiikkaan – "Hyvinvointivaltio on meidän kaikkien etu ja turva"

Korona-virus tekee sen, mihin poliittinen vasemmisto ja vihreät ei tahtonut millään

yltää, vaihtoehdot palaavat politiikkaan. Korona on saanut politiikan ja talouden mannerlaatat liikkeelle Suomessa ja maailmalla.

Monella poliittisen kulttuurin tasolla alkaa uusi ajanlasku.

Otetaan kaksi esimerkkiä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esitys 100 euron nettokorotuksesta pieniin eläkkeisiin sai porvaripuolueilta osakseen halveksuntaa liian rohkeana ja kalliina ym. vähättelynä. Häpeällisiä puheenvuoroja alle 1300 euron eläkettä saavia kohtaan.

Ja mitä nyt tehdään? Maan hallituksen tukipaketti on nousemassa yli 20 miljardiin. Eläkkeiden noston kustannukset ovat vain 1/40 osa siitä, mitä nyt on luvattu markkinoille.

Valtamedia, poliittinen- ja talouseliitti on onnistunut luomaan maassamme pelon ilmapiirin Suomen velkaantumisesta. Tosiasiassa Suomi on ollut melko vähävelkainen tilanteessa, jossa valtio on saanut lainaa lähes nollakorolla.

Hyvinvointivaltio on meidän kaikkien etu ja turva.

Suomen velka on suhteessa bruttokansantuotteeseen noin 60 prosenttia kun se esim. Italialla on 135 ja Espanjalla 100 prosenttia. Tuoreessa haastattelussa valtion rahakirstun ex-vartija Raimo Sailas äityy toteamaan, kuinka pieni Suomen velka on.

Globaalit tukipolitiikan päätökset ovat välttämättömiä, kuitenkin kaksi megaluokan poliittista ja ideologista kysymystä ja näkökulmaa nousee esille.

Euroopassa ja Suomessa on vaikuttanut viime vuosikymmeninä kylmä oikeistotuuli ja talousliberalismin puhuri. On pyritty murtamaan hyvinvointivaltion rakenteita tavoitteena ”yövartija” valtio. Kysymys on ollut ideologisesta yksityistämisestä ja valtion ja kuntien tehtävien riisumisesta, erityisesti terveydenhuollon osalta.

Korona on osoittanut, miksi vahvaa valtiota ja kansalaisten luottamusta politiikkaan tarvitaan. Hyvinvointivaltio on meidän kaikkien etu ja turva.

Mihin asti erityisesti isojen yritysten vastineeton julkinen tuki voidaan ottaa käyttöön?

Mielestäni pitää myös EU-tasolla nostaa esille kysymys siitä, miten päästään kiinni tuhansiin miljardeihin, joita on sijoitettu veroparatiiseihin. Nyt olisi oikea hetki saada veronkiertäjät mukaan töihin Koronan jälkeiseen elämään.

Jukka Gustafsson

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.)