Korona ei tyhjentänyt liikkujia metsistä, nyt tuli Tampereelle omatoimisuunnistus – "Hiukan laajennettu versio Iltarasteista"

Omatoimisuunnistus on innostanut myös täkäläisiä nuoria suunnistajia rastien pariin. Jyri Jyrkkäranta
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Korona-ajat eivät ole vieneet aivan kaikkea urheilua kaikkialta. Esimerkiksi Tampereella Kaupissa tai Niihamassa viime aikoina käynyt on saattanut nähdä rasteja etsiviä ihmisiä ja jopa kokonaisia perheitä.

– Puhutaan omatoimisuunnistuksesta. Suunnistajan kaupalta voi hakea kartan, ja rastit löytyvät metsästä. Kyseessä on hiukan laajennettu versio Iltarasteista: maanantaista sunnuntaihin pääsee reiteille, ei vain yhtenä iltana. Pääsiäisen jälkeisellä viikolla uudet reitit ovat tiistaista sunnuntaihin. Kartta pystytään toimittamaan myös sähköpostilla, kertoo puhelimitse Kooveen monitoimimies ja kilpasuunnistuksesta vastaava Raimo Arvola, jonka ideasta omatoimisuunnistus on saanutkin alkunsa.

– Verkkokauppa on kätevä tapa isolle massalle. Kun kauppaostoksen on tehnyt, viiden minuutin päästä tulee vahvistusviesti.

Omatoimisuunnistus pohjautuu osaltaan seurojen yhteistyöhön. Kangasala SK, Epilän Esa ja Tampereen Pyrintö ovat myös mukana konseptissa. Reittejä löytyy eri viikoilla paitsi Tampereelta, myös Kangasalta.

Maastossa on Arvolan mukaan kolme reittiversiota. Pääsiäistä edeltävällä viikolla Niihamasta löytyi 3 kilometrin, 4,5 kilometrin ja 7 kilometrin rataversio.

Pisimmille matkoille kartta maksaa 8 euroa. Lyhyempien matkojen karttahinta on 3 euroa. Sen toivotaan houkuttelevan lapsiperheitä ja lapsia: myöskään ajanottoa ei ole, joten reitille voi lähteä aivan kaikessa rauhassa.

– On ollut suosittua. Emme ole tarkkaan pitäneet lukea, mutta viime viikolla oli esimerkiksi noin sata kävijää. Suunnistajat tykkäävät kuitenkin käydä metsässä ja muistavat varmasti myös turvavälit. Kun tulospalvelua ei ole, tämä tarjoaa hyvän ja hauskan ajanvietteenkin samalla, Arvola kertoo.

Kooveen puuhamies on ollut monitoimimiehenä mukana toteuttamassa myös omatoimiversion teknistä puolta.

– Olen nyt muutaman tunnin tehnyt töitä että tämä etäversio saadaan toimimaan. Mukana olevat suunnistusseurat ovat halunneet että kaikki ne jotka ovat tottuneet Iltarasteilla käymään, voivat edelleen käydä. Toki omatoimirasteja on ollut aiemmin muuallakin testauksessa, Arvola kuvailee käytäntöä.

Näin omatoimisuunnistat

Omatoimisuunnistuksen kartat löytyvät osoitteesta www.iltarastit.com/kartat, verkkokauppatunnuksilla voi tilata kartan ja se tulee sähköpostiin.

Pisimpien matkojen kartat maksavat 8 euroa, lyhyemmillä matkoilla hintaa on 3 euroa.

Lähtöpaikka ja maali on merkitty, muuten kyseessä on opastamaton reitti.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut