Mitä voi tehdä, jos velka uhkaa? – "Tilastojen mukaan lähes 400 000 ihmisellä on maksuhäiriömerkintä"

Talous: Tamperelaisen ASTA-hankkeen Suvi Hiltunen sanoo, että moni kamppailee maksuhäiriöitä vastaan kuittaamalla vanhaa velkaa uudella velalla. Niiden välttämiseksi on kuitenkin monta konstia.

Korona-ajan haasteellisuus näkyy myös tamperelaisten arjessa talouden kanssa kamppailuna. Asia on erittäin tuttu ASTA-hankkeen työntekijöille. Hankkeen tavoitteena on ehkäistä vuokra-asukkaiden talousongelmia ja velkaantumista.

– Tilastojen mukaan lähes 400 000 ihmisellä on Suomessa maksuhäiriömerkintä. Lisäksi on myös paljon ihmisiä, joilla ei vielä ole maksuhäiriömerkintää, mutta joka sinnittelee joka kuukausi velkojen maksun kanssa. Saattaa olla ihmisiä, joilla on kymmeniä tuhansia euroja kulutusluottoa mutta luottotiedot ovat kuitenkin edelleen kunnossa, sanoo ASTA-hankkeessa sosiaalityöntekijänä työskentelevä Suvi Hiltunen.

– Kun ihmiset pelkäävät maksuhäiriömerkintää, he syventävät velkakierrettä maksamalla vanhaa velkaa uudella velalla, Hiltunen jatkaa. Hankkeen tavoitteena on antaa konkreettista apua talousasioiden kuntoon saamiseksi.

– Ensimmäisenä kiinnitämme yhdessä huomiota asiakkaan kokonaistilanteeseen. Mitkä ovat tulot, menot ja velat? Usein laadimme budjetin, josta selviää paljonko rahaa jää pakollisten menojen jälkeen velkojen maksuun. Ensimmäinen askel velka-asioiden hoitoon on se, että solmitaan velkojan kanssa maksusuunnitelma laskuista tai sitten haetaan järjestelylainoja pankista. Sen jälkeen on vielä muitakin vaihtoehtoja, kuten sosiaalinen luotto, Takuusäätiön takaus tai velkajärjestely, Hiltunen kuvailee.

Hanketyöntekijä Sanna Vartion mukaan hankkeessa vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäiseminen on projektin päätavoite. Käytännössä useimmat hankkeen tarjoamista avuista ovat kuitenkin tarjolla kaikille.

Yksi hankkeen kokeiluista on aikuissosiaalityön ja talous- ja velkaneuvonnan asiantuntemuksen yhdistävä Talousneuvola, joka on kehitetty yhteistyössä oikeusministeriön Ennakoiva talousneuvonta-hankkeen kanssa. Kyseessä on pilottikokeilu, ensimmäinen laatuaan Suomessa.

– Talousneuvola eli talousohjauspiste on tarkoitettu ihan kaikille tamperelaisille. Toiminnan tarkoituksena on tarjota tietoa ja tukea erilaisten talouskysymysten kanssa painiville, mutta myös ennalta ehkäistä velkaantumista, Vartio kuvailee.

Oikeusministeriön erityisasiantuntija Elisa Schoderus on ollut Talousneuvola-kokeiluun tyytyväinen.

– Tosi hyvin tämä on toiminut, joten tavoitteena on jatkaa konseptia myös muille paikkakunnille, Schoderus kertoo.

Vartio sanoo, että ASTA-hanke päättyy vuoden loppuun.

– Sen jälkeen tavoitteena on, että hankkeemme kehittämät hyvät toimintatavat jäisivät osaksi kaupungin käytäntöjä, Vartio visioi.

Fakta

Tällainen on ASTA-hanke

Hankkeen tavoitteena on ehkäistä vuokra-asukkaiden talousongelmia ja velkaantumista.

On yhteistyössä oikeusministeriön Ennakoivan talousneuvonnan hankkeen kanssa kehittänyt ja toteuttaneet moniammatillista talousohjauspiste Talousneuvolaa.

Talousneuvolassa on mahdollista tavata ilman aikavarausta esimerkiksi sosiaaliohjaaja, talous- ja velkaneuvoja, ulosottoviranomainen ja kokemusasiantuntija.

ARA-rahoitteinen hanke päättyy vuoden 2020 lopussa. Tavoitteena on, että sen käytännöt siirtyvät vuodenvaihteessa osaksi kaupungin toimintaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut