Tammelantorin papalta ei mennyt saunapalvi pannaan – "Jos ihminen pelkää ruokaa, se kuolee nälkään"

Viime viikon perjantaina tuli Euroopan komissiolta päätös, joka ilahdutti Tampereella Tammelantorin sijaitsevan Papan Saunapalvin lihakauppias Mauno Laihosta

Päätöksen mukaan saunapalvin tuotanto jatkuu kuin jatkuukin Suomessa.

Komissiossa pohdittiin pitkään, mikä on päätös sen jälkeen, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin. Polysyklisiä aromaattisiä hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä syntyy niin sanotussa epätäydellisessä palamisessa, joka liittyy olennaisesti myös saunapalvin valmistukseen. Saunapalvin valmistuksessa syntyy savua, ja kun siitä syntyvät PAH-arvot nousevat liian korkeaksi, esimerkiksi syöpäriski kasvaa.

– Hirsisavu on se ihan olennaisin juttu saunapalvin valmistuksessa, siitä tulee se aromi ja viehätys. Palvin syömisellä ei kyllä mitenkään saa syöpää, sillä ihminen ei mitenkään pysty syömään palvia sen verran että mikään tällainen arvo kävisi edes lähellä. Komission päätös oli todella iso asia tälle alalle ja jopa ratkaiseva niille yrittäjille, joiden päätuote on nimenomaan saunapalvi, Laihonen huokaa.

Hän ihmettelee, miksi tupakoinnin kieltäminen ei tunnu EU-tasolla kiinnostavan.

– Siinähän syntyy savua vaikka kuinka, ja syöpää aiheuttavia aineita löytyy todistetusti yhtä sun toista.

Laihonen kummastelee myöskin ruokaan liittyviä kieltoja, jotka osaltaan tuntuvat torikauppiasta huvittavankin. Niitä tuntuu hänen mielestään ilmaantuvan tänä päivänä vähän kuin sieniä sateella.

– Jos ihminen pelästyy kaikkia kieltoja ja säädöksiä, sehän kuolee ennen pitkää nälkään. Mitään ei voi laittaa suuhun ilman että siinä on riski johonkin, Laihonen ihmettelee.

Laihonen huomauttaa, että saunapalvilla on suomalaisessa ruokakulttuurissa suuri merkitys. Hän on ilahtunut siitä, että maa- ja metsätalousministeriö teki aktiivista työtä sen puolesta, ettei aikomus saunapalvin kieltämisestä mennyt läpi. Muuten edessä olisi ollut koviakin kohtaloita.

– Meillähän tilanne on se, että tuotteita löytyy monenlaisia ja saunapalvi on yksi osa kokonaisuutta. Kieltäminen olisi vienyt yhden avaintuotteen, mutta muita olisi onneksi jäänyt jäljelle.

– Sitten on yrityksiä, joiden myynti pohjautuu keskeisesti saunapalviin. Jos kielto olisi tullut, kyllä se olisi varmasti tiennyt sitä että moni liha-alan yritys olisi Suomessa joutunut sulkemaan ovensa, Laihonen kuvailee.

Mauno Laihonen

Tammelantorilla sijaitsevan Papan Saunapalvin lihakauppias, Tampereen torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja viime kesään saakka.

Tehnyt kauppaa torilla 20 vuoden ajan.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut