Vähäluminen talvi iski jälleen: Jopa villasukkajuoksun SM-kilpailut peruttiin Orivedellä – "Ilman muuta tämä harmittaa tosi paljon"

Pekka Ruissalo

Pirkanaalla ja Orivedellä järjestettävät Villasukkajuoksun SM-kilpailut liittyvät tänä vuonna samaan sarjaan Finlandia-hiihdon ja Pirkan Hiihdon kanssa: järjestäjät joutuivat taipumaan vähälumisen talven vuoksi ja peruuttamaan tapahtuman. Orivedellä juostavat kisat käydään ensi vuonna tammikuun lopussa.

Poikkeuksellinen talvi on aiheuttanut harmaita hiuksia talviurheilutapahtumien järjestäjille. Villasukkajuoksun SM-kisat päätettiin ensin siirtää tammikuulta maaliskuulle, mutta lopulta kaksi viikkoa ennen kisapäivää tapahtuman järjestäjä, OSMAKE ry, päätyi koko tapahtuman peruuttamiseen.

− Ilman muuta tämä harmittaa tosi paljon, mutta sääolosuhteille emme mahda mitään, toteaa OSMAKE:n puheenjohtaja Anna Puolakka

– Huolellisen harkinnan, eri vaihtoehtojen kartoituksen ja kilpailijoilta tulleen palautteen perusteella päädyimme peruutukseen. Pitkän ajan sääennusteessa ei ollut luvassa riittävästi lunta ja pakkasta.

Villasukkajuoksun kilpasarjat juostaan villasukissa metsäpoluilla. Ihanteellisimmat olosuhteet ovat pikkupakkanen ja riittävän vahva lumikerros. Järjestäjät totesivat mahdolliset riskit ja haasteet lumettoman polun kilpailussa liian suureksi.

− Kilpailureitti on perinteinen metsäpolku kivineen ja juurineen, joten ilman lunta sukkasillaan juoksu ei ole riittävän turvallista ja miellyttävää, kertoo kisapäällikkö Irene Suhonen

Järjestäjä pohti vaihtoehtoisia tapoja kilpailun toteuttamiseen, mutta joutui toteamaan, että resurssit eivät riitä esimerkiksi reitin lumetukseen. Yhtenä vaihtoehtona mietittiin myös barefoot-kenkien käyttämistä, mutta lopulta päädyttiin siihen, että omasta lajista halutaan pitää kiinni. Villasukkajuoksussa kengät ja pohjalliset eivät ole sallittuja.

Villasukkajuoksun SM-kilpailut ovat kuluneen vuoden aikana herättäneet suurta kiinnostusta, ja Anna Puolakan mukaan ilmoittautuneita ehti kertyä jo edellisvuotta enemmän. Kilpailijat ympäri Suomen olisivat mielineet Orivedelle kisaamaan villasukissa.

− Osalla kilpailijoista olisi ollut tarvetta matkalippuihin ja majoitukseen, joten senkin takia päätös oli tehtävä riittävän hyvissä ajoin, Puolakka sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut