Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: EU:n Green Deal, uhka ja mahdollisuus – "Miksi saastuttava suurvalta Kiina saa tehdä mitä lystää?"

EU:ssa puuhataan nyt ohjelmaa nimeltä Green Deal, joka sitoisi kaikki EU-maat yhteisiin ilmastotalkoisiin. Hiljattain käsittelimme eduskunnassa tätä koskevaa tiedonantoa ja Suomen on taas oltava tarkkana, ettemme maalaa itseämme nurkkaan.

Maapalloa tulee tietysti suojella ja luonnonvarojen kulutusta vähentää. Metsät ja vesistöt on jätettävä tuleville sukupolville puhtaina. Näistä olemme kaikki samaa mieltä.

Mutta kun julistetaan että puhtaasta luonnosta ja pienistä päästöistä tunnetun Suomen pitää olla ”ilmastojohtaja”, herää kysymyksiä.

Miksi Suomi, joka on jo tehnyt paljon, joutuu yhä kiristämään vyötä, kun saastuttava suurvalta Kiina saa tehdä mitä lystää? On perin kummallista, että vaaleilla valitsemattomat komissaarit käyttävät aikaansa suomalaisen saunapalvikinkun pohtimiseen ja samalla sallivat maahantuoda kiinalaista kertakäyttöistä elektroniikkakrääsää, johon ei kuluttaja voi edes paristoa vaihtaa.

Tässä on ristiriita, sillä Green Deal -ohjelmankin tavoitteena on löytää keinoja, joilla kannustaa yrityksiä kestäviin tuotteisiin.

Otetaan faktoja. Hyvinvointivaltion rahoituspohja on riippuvainen teollisuudestamme. Tiivistäen voi sanoa, että ilman teollisuutta ei ole hyvinvointivaltiota.

Esimerkiksi metsäteollisuudessa työskentelee 140 000 ihmistä ja sen osuus on yli 20% tavaraviennistämme. Kiihkoilu ilmastoasioissa ei saa vaarantaa tätä voimavaraa.

Tilanteessa on myös mahdollisuuksia. Suomi oli aikanaan edelläkävijä matkapuhelinten kehittäjänä ja valmistajana. Nyt näen, että meillä on mahdollisuuksia samanlaiseen läpimurtoon uudenlaisen, puhtaamman teknologian kehittäjänä.

Hiljattain saimme lukea myönteisiä uutisia Hervannasta, jossa VTT on kehittänyt fuusioreaktoreihin teknologiaa, jollaista ei ole missään muualla maailmassa. Tällaiseen meidän on panostettava rajallisia kansallisia resurssejamme.

Valtiovallan tulee pohjustaa yhteistyötä koulutuksen, tutkimuksen ja suomalaisten yritysten välillä. Näin voimme saada etulyöntiaseman ilmastoteknologiassa. Osaamista meillä on.

Veikko Vallin

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (ps.) ja kaupunginhallituksen jäsen.