Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työväenmuseollakin vietetään sunnuntaina naisten päivää – Tehdastyöllä ja naisten työhön liittyvillä myyteillä

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella vietetään kansainvälistä naistenpäivää sunnuntaina 8. maaliskuuta kello 13–14.30 välisenä aikana. Tilaisuuden teemana on naisten tehdastyö ja naisten työhön liittyvät myytit.

– Yleisen mielikuvan mukaan naisten palkkatyö yleistyi toisen maailmansodan jälkeen, kun naiset olivat ensin sota-aikana joutuneet hoitamaan aiemmin miehille kuuluneita tehtäviä. Käytännössä naiset olivat hoitaneet monia tehtäviä jo ennen sitä ja toimineet monella miehiseksi myöhemmin mielletyllä alalla muun muassa teollisuudessa ja rakennuksilla.

– Perinteiseen teollisuustyöhön on liitetty myös mielikuvia pitkistä ja turvatuista työsuhteista. Naisten työsuhteet olivat kuitenkin usein lyhyitä ja määräaikaisia eikä palkka riittänyt elämiseen, museolehtori Hanna Yli-Hinkkala kuvailee tiedotteessa.

Werstaan naistenpäivän ohjelmassa on juhlapuhe sekä draamallinen esitys, joka pohjautuu 1930-luvun vaihteen lama-ajan naisten kokemuksiin työelämässä. Kaikki esityksessä kuultavat kertomukset ovat Tampereella sijaitsevan Kansanperinteen arkiston kokoelmista.

Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1914. Päivän vietto juontaa juurensa 1900-luvun alun naisten äänioikeustaisteluun. Naistenpäivää juhlittiin 1900-luvulla näkyvästi myös sosialistisissa maissa. Suomalaiseen almanakkaan naistenpäivä merkittiin vuonna 1990.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Työväenmuseon ystävät ry:n kanssa. Yhdistys jakaa 50 ensimmäiselle ruusut. Naistenpäivän tilaisuuteen on vapaa pääsy ja tilaisuudessa on kahvitarjoilu.