Euroviisut käy tunteisiin, lauantaina ratkeaa Uuden musiikin kilpailu Tampereen Mediapoliksessa – "Finaalin liput menivät kirjaimellisesti minuutissa"

Pekka Ruissalo

Lauantaina on jälleen se päivä, kun Suomen edustaja Euroviisuihin valitaan Uuden musiikin kilpailun (UMK) finaalissa. Se käydään ja lähetetään suorana nyt ensimmäistä kertaa Tampereen Mediapoliksesta.

Lähetys alkaa TV1:stä kello 21.

– Tämä on siis ensimmäinen kerta, kun nimenomaan Uuden musiikin kilpailun finaali tehdään Tampereella ja Mediapoliksessa. Aiempina vuosina on ollut muutaman kerran niin, että joitain Euroviisujen Suomen-karsintoja on tehty Tohlopista, mutta silloinkin karsintojen finaali on tehty muualla, kertoo Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio

Lähetys toteutetaan Tampereella Mediapoliksen Factory-hallissa, jossa tilaa löytyy 1 500 neliömetrin verran. Leveyttä on 26 metriä ja pituutta 54,5 metriä.

– Kapasiteetti riittää erinomaisesti. Olen lisäksi ajatellut niin, että on ihan hyvä että välillä ollaan muuallakin kuin Kehä Kolmosen sisällä. Viime vuonna sama lähetys toteutettiin Turussa, Autio huomauttaa.

Kun vuonna 2020 puhutaan Euroviisuista, puhutaan hyvin monella tavalla erilaisesta tapahtumasta kuin vaikkapa 1980-luvulla. Yksi monista muutoksista on se, että bändisäestystä ei kuulla esitysten taustalla: siitä on itseasiassa olemassa virallinen määräyskin.

– Esitykset tulevat singbackinä, eli taustat tulevat nauhalta mutta lauluosuudet on laulettava livenä. Vaikka taustalaulajaa ei lavalla näkyisikään, jostain lavan takaa löytyy laulaja joka laulaa taustat livenä, jos esityksessä kuullaan taustalaulua. Näistä on annettu erittäin tarkat speksit, Autio huomauttaa.

– Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä lähetys on helpompi aikatauluttaa tällaisen menettelyn ansiosta, tuottaja jatkaa.

Siitäkin on puhuttu, miten paljon Euroviisut tai UMK kiinnostavat nykypäivänä ihmisiä. Tuottajalla on asiaan hyvä vastapallo.

– Kun finaalin liput laitettiin jakoon, ne menivät kirjaimellisesti minuutissa. Yleisöä pystytään ottamaan paikalle 500, enempää ei mahdu, Autio sanoo.

Tapahtumaa ei olla kuitenkaan viemässä jäähalleihin.

– Jäähalli on tällaiselle sitten taas vähän liian iso paikka, ainakin toistaiseksi, Autio vertaa.

Euroviisut käy Aution mukaan tunteisiin, ja sen voi huomata siitäkin, miten paljon finaalissa kuultavat kuusi biisiä ovat herättäneet keskustelua jo ennakkoon. Erityistä huomiota on saanut tamperelaisen Erika Vikmanin esittämä Cicciolina, joka on erilaisten nettipalstojen kommentoijasta riippuen joko Suomen paras tai hirvittävin euroviisutarjokas koskaan.

– Konsepti herättää tunteita. Siitä tässä on pohjimmiltaan kuitenkin kyse.

Finaalilähetys Tampereella

Järjestetään ensimmäistä kertaa Tampereen Mediapoliksessa lauantaina 7. maaliskuuta. Mukana on kuusi laulua, joista voittaja pääsee edustamaan Suomea Euroviisuissa.

Euroviisut järjestetään toukokuussa Hollannin Rotterdamissa.

Finaalilähetystä toteuttaa Mediapoliksessa 150 työntekijää. Heistä suurin osa on Tampereen Ylen henkilöstöä, mukana on myös työvoimaa Akun Tehtaalta sekä muista tuotantoyhtiöistä.

Finaalilähetyksessä puhutaan miljoonaluokan tuotannosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut