Mikä saari tämä on? – Kadunnimitoimikunta ja Tamperelainen hakevat nimeä Tampereen puhutuimmalle saarelle, jota ei vielä edes ole

Pitäähän sitä saarella, jota ei ole – eikä ihan välttämättä tulekaan – olla nimi.

Tietävät ihmiset ainakin mistä puhutaan.

Ja Tampereelle Näsijärveen Vaitinaron edustalle suunniteltu Sulkavuoresta louhittavasta murskeesta tehtävä täyttömaa-alue on varmasti Tampereen puhutuin saari.

Nyt Tampereen kaupungin kadunnimitoimikunta yhteistyössä Kaupunkilehti Tamperelaisen kanssa hakee saarelle oikeaa nimeä.

– Meillä on ollut monia hyviä ehdotuksia esillä, mutta nyt on haussa todella timanttinen nimi, taustoittaa kadunnimitoimikunnan puheenjohtaja Jarno Lahtinen

Ehdotuksen voi jättää jutun alapuolelta löytyvällä lomakkeella.

Kadunnimitoimikunta kokoontui helmikuun puolivälissä pohtimaan nimistöä Hiedanrannan raitiotiereitin asemakaavaa varten. Saaren halkaisevan pääkadun ja Hiedanrannan keskusaukiolta saarelle vievällä sillalle kulkevan kadun nimi jätettiin auki, koska nimien katsottiin viittaavan saaren nimeen.

– Vasta saaren nimeämisen jälkeen voimme nimetä pääkadut. Ja tähän haluamme nyt tamperelaisten apua, kertoo Lahtinen.

Tavallisesti virallisia paikannimiä, kuten nimiä esimerkiksi kaduille, aukioille ja puistoille pyritään hakemaan kaupunkilaisten suuhun vakiintuneista nimityksistä tai alueen historiasta.

– Tässä on syntymässä täysin uusi saariasuinalue, jolle ei ole vielä vakiintunut nimeä, ja toisaalta historiallinen nimistö on jo ammennettu alueella, pohtii Lahtinen.

Tamperelainen toimittaa ehdotukset kadunnimitoimikunnalle, joka käy listan läpi seuraavassa kokouksessaan. Päätöksen saaren nimestä tekee kadunnimitoimikunta ja sen vahvistaa kaupunginvaltuusto asemakaavan hyväksymisen yhteydessä.

Ehdotuksen voi jättää jutun alapuolelta löytyvällä lomakkeella.

Toistaiseksi konkreettisin este saaren syntymiselle on se, että aluehallintoviraston myöntämästä täyttöluvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Uudessa lupahakemuksessa täyttömaan ja mantereen välille on jätetty reilun 30 metrin kanaali, joten uusi alue olisi maantieteellisestikin saari.

Tampereen kaupungille osana Hiedanrantaa Järvikaupunki-nimellä markkinoitu uusi ranta-asuinalue on tärkeä.

– Saaren nimi on merkittävä asia, koska sille rakentuva uusi asuinalue on tärkeä myös Tampereen imagon kannalta, sanoo Jarno Lahtinen.

Asemakaavaehdotuksen on tarkoitus valmistua nähtäville kevään aikana. Nyt tehtävässä asemakaavassa otetaan kantaa vain ratikan reittiin. Varsinainen saaren korttelialueiden asemakaava tehdään myöhemmin. Päätös ratikan toisen vaiheen rakentamisesta tehdään syksyn aikana.

Kilpailu

Ehdota nimeä saarelle Tamperelaisen nettisivuilla osoitteessa www.tamperelainen.fi/saarellenimi ja lähetä ehdotus postitse osoitteeseen Tamperelainen/Saarelle nimi, Satakunnankatu 13b, 33100 Tampere. Ehdotusten pitää olla perillä tiistaina 17. maaliskuuta. Kaikkien ehdottaneiden kesken arvotaan lahjakortteja Pyynikin näkötornin munkkikahvilaan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut