Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Hiilineutraalia ja tasa-arvoista huippupesäpalloa

Manse PP haluaa olla edelläkävijä ja tavoittelee tulevalla kaudella hiilineutraaleja ottelutapahtumia. Naisten ja miesten toukokuun alussa alkavassa Superpesiksen runkosarjassa on yhteensä 27 kotiottelua Kaupin pesisstadionilla.

Tavoitteen saavuttamiseksi otteluiden ruokahävikki minimoidaan, kierrätykseen panostetaan kaikilla tasoilla, samoin pieneen hiilijalanjälkeen myytävissä tuotteissa.

Ulkoilmaurheilussa lämmitys ja valaistus eivät vie energiaa. Kaupin uuteen huoltorakennukseen on tulossa aurinkosähköjärjestelmä.

Suurin hiilijalanjälki tulee yleisön liikkumisesta. Tähän haetaan parannusta yhteystyössä sidosryhmien kanssa ja päästöjen kompensoinnista.

Pesäpallo on poikkeuksellisen tasa-arvoinen laji. Manse PP pelaa sekä naisten että miesten pääsarjaa panostaen molempiin joukkueisiin yhtä paljon.

Se on seuran keskeinen arvo. Valmennus, testaus, välineet, huolto- ja tukipalvelut ovat edustusjoukkueilla yhtenevät.

Viime vuonna pelaajapalkkioita maksettiin yhteiseltä tililtä naisille enemmän, tulevana kesänä sarjanousun myötä vaaka kallistuu jonkin verran miehille.

Naisten Superpesis on Suomen suosituin naispalloilusarja ja peli hieman erilaista kuin miesten. Naisilla korostuu juoksu- ja heittovoiman voiman lisäksi taito.

Miesten pelissä fyysiset ominaisuudet ovat puolestaan viime vuosina korostuneet.

Erilaisuus on tässäkin rikkautta, vertailu turhaa. Knoppitietona kuitenkin mainittakoon, että Mansen kovimmat lyöjät lyövät palloa naisissa 160 kilometriä tunnissa ja miehissä 189 kilometriä tunnissa.

Sieppari ottaa palloa kiinni noin 10 metrin etäisyydellä kotipesästä, räpylän lisäksi vain kypärä varusteenaan.

Sanomattakin on selvää, että reaktioaikaa on vähän.

Kauden alkuun on kaksi kuukautta. Sitä ennen Manse PP:n naiset pelaavat 22.3. Pirkkahallissa hallimestaruudesta neljän parhaan lopputurnauksessa.

Miehet kohtaavat 14.3. samassa paikassa Kankaanpään Mailan.

Huhtikuussa molemmilla joukkueilla on edessä viikon harjoitusleiri. Kaikki tähtää menestykseen kesän peleissä.

Matti Helimo

Kirjoittaja on Manse PP Edustus ry:n puheenjohtaja.