Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaalla laskettiin koskikaroja: lopputulos 71 – Taustalla tässäkin poikkeuksellinen talvi

Pirkanmaan maakunnassa havainnoitiin jälleen koskikaroja päättyneen helmikuun aikana.

Tehostettu laskenta-aika olo välillä 8.2.–16.2.

Helmikuussa 2020 koskikaroja havaittiin yllättävänkin vähän. Pirkanmaalta tuli tietoon kaikkiaan 71 koskikaraa. Esimerkiksi viime helmikuussa 2019 karoja ilmoitettiin arviolta 131 yksilöä. Suurin kerääntymä oli viime vuoden helmikuussa Mänttä-Vilppulasta Melaskoskessa 12 ja Vilppulankoskessa 11 karaa. Eniten viime helmikuussa karoja oli Mänttä-Vilppulassa 29 karaa ja Orivedellä 20 karaa.

Koskikarat tulevat Pirkanmaalle talvehtimaan pääsääntöisesti Köli-vuoristosta, mutta myös Koillis-Venäjältä. Suomen oma pesivä kanta (noin 350 paria) siirtyy suurelta osin maasta pois talven ajaksi. Talvikannaksi on arvioitu siinä 4 500 koskikaraa. Pirkanmaan talvikannaksi on esitetty 1980-luvulla 500 karaa, mutta arvio voi olla hieman alakanttiin.

Tämä talvi on ollut hyvin poikkeuksellinen. Pirkanmaalla ei ole ollut juurikaan lunta lämpimistä säistä johtuen. Purot ja joet ovat olleet laajasti auki ns. normaaleihin talviin verrattuna. Tämä tilanne vaikuttaa myös löydettyjen koskikarojen määriin.

Koskikarat tulevat pohjoisesta Pirkanmaalle talvehtimaan, koska purot ja kosket jäätyvät sekä sulana pysyvissä vesissä on liian voimakas virtaus. Nyt kuitenkin myös Pirkanmaalla on ollut perinteisissä talvehtimispaikoissa runsaasti vettä ja virtausta.

Koskikaran Suomessa talvehtivan kannan suuruus on laskenut 1980–1990-luvuilta noin 20–35 prosenttia. Laji on uhanalaisuusluokituksessa vaarantunut.