Köyhät opiskelijat syövät entistä huonommin – Valtiolta vaaditaan 7,8 miljoonaa euroa opiskelija-aterioihin pikaisella aikataululla

Opiskelijat peräänkuuluttavat pikaisia korotuksia ateriatukeensa. Opiskelija-aterioiden enimmäishintaa on korotettu viimeksi vuonna 2012 ja ateriatukea 2013.

Samaan aikaan aterioiden tarjoamisesta syntyneet kustannukset ovat nousseet yli 11 prosenttia.

Opiskelijoille aterian hinta on pysynyt samana kahdeksan vuotta.

Opiskelija-aterioiden ateriatuen ja enimmäishinnan korotuksia vaativat yhdessä Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen Opiskelijakuntien liitto Samok, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Palvelualojen Ammattiliitto PAM.

Järjestöt esittävät, että opiskelija-aterioiden enimmäishintaa ja opiskelijoiden ateriatukea korotetaan opiskelija-aterioiden kustannustason nousua vastaavasti.

Määrärahan korottaminen maksaisi valtiolle noin 7,8 miljoonaa euroa vuodessa.

– Syntyneen tilanteen korjaamisesta on päätettävä hallituksen kehysriihessä, järjestöt esittävät ratkaisuksi. Jos tilanne säilyy ennallaan, suomalainen opiskelijaruokailuun kehitetty järjestelmä rapautuu vähitellen.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tiedottaa osaltaan, että nykyisellään opiskelijaravintoloilla on vaikeuksia tarjoilla opiskelijoille riittävän laadukasta, monipuolista ja vastuullisesti tuotettua ruokaa.

– Opiskelijalle on tärkeää, että aterian hinta on kohtuullinen ja että ateria täyttää ruokailusuosituksen mukaisen laadukkaan ja monipuolisen annoksen kriteerit, MaRa ry tiedottaa.

– Aterian hinnalla on suuri merkitys niukalla toimeentulolla elävälle opiskelijalle. Opiskelijoiden sosiaaliturvan alhaisen tason vuoksi on tärkeää, että elämisen kustannuksia ei kasvateta nykyisestään.

Nykyisellään opiskelija-ateria maksaa enintään 4,95euroa. Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua tuetaan ateriatuella, jonka määrä on 1,94 euroa aterialta. Heidän menoistaan kuluu keskimäärin noin neljännes ruokaan.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut