Miksi Jukka Tammesta tehdään aina luuseri? – "Maalivahtina saa olla sankari"

Pekka Ruissalo

Mies menestyi jääkiekkoilijana, mies on menestynyt erinomaisesti siviilielämässä. Puhutaan Ilves-legendasta, Pirkkalassa asuvasta maalivahti Jukka Tammesta, joka pitkän pelaajauran jälkeen on tehnyt kiitettävän uran sijoitusalalla.

Tammi aateloitiin Ilves-legendaksi viime viikon lauantaina, ja sai runsaat aplodit ja rytmikkäät kannustushuudot myös vierasjoukkueen HIFK:n faneilta.

– Kai ne huusivat kun tulin viimeisenä jäälle... ei siinä mitään, Helsingissä oli aina kovia matseja ja varmaan ne sieltä muistavat. HIFK:n fanitoiminta on perinteisesti aina ollut hiukan muuta maata edellä, Tammi sanoo.

Ristiriitaista on se, että mieheen kohdistuvat julkiset mielikuvat ovat varsin erilaisia todellisuuteen verrattuna. 95-elokuvaan Tammen kohdalle oli kirjoitettu todellisuuteen pohjautumaton juonenkäänne avioerosta kevään 1995 MM-kisojen aikana. Tammi on ollut todellisessa elämässä vuosikausien ajan onnellisesti naimisissa, ja oli naimisissa myös kyseisen turnauksen aikana.

Näyttelijä Lauri Tilkanen esitti elokuvassa muutenkin kriiseilevää maalivahtia, joka sai elämäänsä viimein sisältöä ensimmäisen maailmanmestaruuden myötä. Todellisuudessa Tammi oli arvokisoissa tehnyt läpilyöntinsä viimeistään Calgaryn olympialaisissa 1988, kun mies pelasi maalissa tuohon aikaan historiallisessa Neuvostoliitto-ottelussa, jonka Suomi voitti ja varmisti hopeamitalit turnauksessa.

Tuloksen arvoa lisää se, että 1980-luvulla Suomi tyypillisesti sai Neuvostoliitolta köniinsä vähintään viiden tai kuuden maalin erolla.

Sitten vuonna 2017 tuli jääkiekkobiiseistään tuttu Poju ja laulu Juhlii kuin Jukka Tammi Tällä viitataan jo ikoniseksi muodostuneeseen ns. munasuojatuuletukseen kevään 1995 maailmanmestaruuden varmistuttua. Tammen riehakas tuuletus loppuottelun jälkeen muistetaan. Turnauksessa Tammi oli kolmosmaalivahtina Jarmo Myllyksen ja Ari Sulanderin takana.

Suurelle yleisölle on harvemmin valjennut se, että kyseiselle paikalle tarvittiin tiiviissä turnauksessa miestä, jolla asenne pysyy koko ajan kunnossa vaikka peliaikaa ei lähtökohtaisesti tulekaan.

Siinä tehtävässä Tammi oli Curt Lindströmin mielestä enemmänkin kuin mies paikallaan joukkueessa, joka vilisi tuolloinkin suuria persoonallisuuksia ja isoja egoja.

Pojun teksti luo kuvaa hiukan elämässään epäonnistuneesta ja muutenkin epäonnen koettelemasta miehestä, jolla ei juuri muita iloja ole kuin juhlia tiukan paikan tullen kuin Jukka Tammi.

Maalivahdin huumorintaju sietää kuitenkin erinomaisesti todellisuutta vastaamattomatkin mielikuvat. Nauru on herkässä, kun Tammi muistelee ensimmäistä kokemustaan kyseisestä kappaleesta.

– En mää olisi kuullutkaan sitä laulua, jos ei tytär olisi sitä pistänyt kännykästään silloin joskus että kuunteles iskä tämmöinen... sitten viestejä alkoi tulla aika nopeasti, että oletko kuullut tämmöisen laulun.

– On sitä sitten aika paljon tullut kuultua. En kyllä suoraan sanottuna enää jaksa koko biisiä, Tammi myöntää – tosin kuulostamatta nytkään kovin haudanvakavalta.

Maalivahti sanoo, että hänellä on uraltaan lähinnä pelkästään hyviä muistoja. Sijoitusalan yrittäjyys on osoittautunut erittäin onnistuneeksi peliuran jälkeiseksi valinnaksi. Maalivahdin elämäkin jäi siinä määrin veriin, että viikoittain kamat laitetaan päälle kertaalleen aamuseitsemältä.

– Maalivahtinahan on hieno pelata. Saa olla sankari. Kun onnistuu, kaikki kehuvat ja kiittävät ja kavereita riittää, Tammi tiivistää.

Ilves aateloi

Ilves aateloi lauantaina seuralegendoja toisen kerran kuluvan kauden aikana.

Kunniagalleriaan nostettiin Jukka Tammen lisäksi Eero Saari, Raimo Kilpiö, Seppo Hiitelä, Sari Marjamäki sekä Linda Välimäki.

Samassa yhteydessä huomioitiin jo edesmennyt Reino Lahtinen, vuoden 1939 MM-kisapelaajat sekä Pekka Terho, Seppo Helle ja Juhani Lahtinen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut