Kolumni: Tasa-arvoa odotellessa – "Mitenkäs on miestenpäivän laita"

toimitus

Kansainvälisen naistenpäivän myötä vielä lämpimät onnittelut kaikille naisille. Tämä naistenpäivä on 1900- luvun alusta alkaen levinnyt ympäri maailmaa. Suomessa perinteisesti äitienpäivä, niin ikään maailmalla 1900-luvun alusta alkunsa saanut toukokuun toisen sunnuntain juhlapäivä, on laajemmin juhlittu, yksi kevään tärkeimmistä juhlapäivistä. Viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivä vahvistettiin 1947.

Isät saivat isänpäivän pysyvästi yliopiston almanakkaan vasta vuonna 1987 ja viralliseksi liputuspäiväksi tuo marraskuun toisen sunnuntain juhlapäivä muuttui vasta viime vuonna.

Naisten ja miesten välistä tasa-arvoa näin naistenpäivän jälkimainingeissa ajatellessani huomasin miettiväni, että mitenkäs on miestenpäivän laita. Wikipedia paljastaa, että vuodesta 1999 on marraskuussa ollut myös kansainvälinen miestenpäivä, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, tasa-arvon edistämiseen ja myönteisen miesroolimallien korostamiseen. Toden totta, tätä kaikkea niin miehet kuin naiset ja tasapainoinen, hyvinvoiva yhteiskunta tarvitsee.

Tasa-arvoa tarvitaan myös terveyden edistämiseen ja kansallisiin seulontoihin. Naisten kohdunkaulan syöpää on papa-tutkimuksin seulottu jo yli 50-vuotta ja sen myötä kohdunkaulan syövän esiintyminen on pienentynyt yli 80 prosenttia. Naisten rintasyöpää on seulottu yli 30 vuotta ja taudin hoitoennuste on jatkuvasti parantunut varhaisemman toteamisen ja tehokkaampien hoitomenetelmien ansiosta.

Suomen yleisin syöpä on kuitenkin miesten eturauhassyöpä, johon vuosittain sairastuu Suomessa reilusti yli 5000 miestä ja kuolee yli 900 miestä. On korkea aika, jo tasa-arvonkin nimissä, saada miehillekin seulonta, jolla eturauhassyöpä voidaan saada varhaisessa vaiheessa kiinni. Näin voidaan päättää tarvittavista jatkotoimista, syöpätyypistä riippuen tarvittavista hoidoista tai aktiivisesta seurannasta.

Eturauhassyövän seulontojen aloittamiseksi tekemäni lakialoite on saanut eduskunnassa laajaa kannatusta ja toivon todella, että saamme miesten tilannetta korjattua tässä asiassa. Tasa-arvon pitää olla tasa-arvoa.

Sari Tanus

kirjoittaja on kansanedustaja-kaupunginvaltuutettu (kd.) ja erikoslääkäri

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut