Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tundranhanhi, pulmunen, töyhtöhyyppä, kiuru... – Lintujen kevätmuutto kiihtyy, täällä ovat parhaat havaintopaikat

Muuttajien määrät ja lajit ovat lisääntyneet yllättävän nopeaa tahtia Pirkanmaalla, kerrotaan Birdlife Pirkanmaalta.

Sääolosuhteet ovat suosineet ensimmäisiä muuttajia talven ja alkukevään poikkeuksellisuuden vuoksi. Helmikuun lopulta alkaen maakunnassa on tehty havaintoja useista lintulajeista, jotka ovat tehneet saapumisennätyksen.

Laulujoutsenia on ilmoitettu Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi) suuria parvia pitkin maakuntaa. Esimerkiksi tänään keskiviikkona laskettiin Sastamalan Näntölästä 300 paikallista laulujoutsenta.

Metsähanhet, tundrahanhet ja lyhytnokkahanhet ovat saavuttaneet Pirkanmaan tänä keväänä aikaisin. Sastamalan Villilästä ilmoitettiin tiistaina muuttavia metsähanhia 86. Samana päivänä Villilässä havaittiin omana parvenaan 2 muuttavaa lyhytnokkahanhea. Edelleen Villilän loistavalta muutonseurantapaikalta katseltiin 17 tundrahanhen muuttoa lauantaina.

Muutama merihanhikin on jo havaittu Pirkanmaalta. Kanadanhanhien parvet kasvavat. Sastamalan Näntölästä on ilmoitettu 10.3. kanadanhanhia paikallisena 40 yksilöä.

Vesilintujen määrät ovat kasvusuunnassa. Maakuntaan saapuu uusia vesilintulajeja kuten tukkasotkakoiras tiistaina. Lempäälän Ahtialanjärvelle ja 5 haapanaa Urjalan Kortejärvelle. Uiveloita on havaittu Lempäälässä, Sastamalassa ja Ruovedellä.

Hiirihaukkoja muuttaa maakunnan yli tai saalistelee paikallisena pelloilla. Pelloilta on tavattu myös piekanoja varsinkin maakunnan etelä- ja lounaisosissa. Tuulihaukat saapuvat pesimäreviireilleen.

Kurki ilmoitettiin sunnuntaina Pälkäneen Kukkolan Vähäjärveltä. Saatujen tietojen mukaan maakunnan ensimmäiset kurjet olisi havaittu jo viikkoa aikaisemmin. Tästä ei kuitenkaan ole saatu toistaiseksi varmuutta. Eteläiseen Suomeen kurkia alkoi saapua maaliskuun alusta alkaen.

Kiuruparvia näkee ja kuulee jo yleisesti Pirkanmaan eteläosien pelloilla. Suurin määrä toistaiseksi on yhteensä 63 muuttavaa kiurua Sastamalan Meskalassa launantaina.

Suurin töyhtöhyyppämäärä on havaittu Sastamalan Villilässä 180 hyyppää maanantaina. Pirkanmaalla harvinaisena pesiviä uuttukyyhkyjä, jotka ovat aikaisia muuttajia, havaittiin esimerkiksi Vesilahden Ylämäellä 17 kyyhkyn paikallinen parvi.

Tähän mennessä on ilmoitettu pari yli sadan linnun pulmusparvea pelloilta. Sastamalan Vaunusuolla lenteli 150 pulmusen parvi lauantaina. Pulmuset voivat lentää Pirkanmaan yli nopeastikin tällaisina lumettomina keväinä.

Pirkanmaalla on useita hyviä muutonseurantapaikkoja, jos haluaa päästä mukaan näkemään muuttolintuja. Valkeakoskella on Linnasten peltoaukea yksi sellainen. Samoin Akaassa Käyrälän pellot ja Urjalassa Uusi-Salmi peltoalueineen. Sastamalasta pitää mainita Villilä ja Vaunusuo. Nokialta löytyy Taivalkunnassa sijaitseva Alasenlahti.