"Kopille tullaan aina nöyränä" – Pieni koppi nostaa Tampereella suuria tunteita, tietää väistyvä nakkifakiiri

Alati muuttuvassa maailmassa tarvitaan jotakin pysyvää.

Keskustorin Nakkifakiiria viisi vuotta pyörittänyt Antti Kantola ei muuttanut omana aikanaan kopissa mitään, ei edes hintoja.

– Minulle on tärkeää, että on perinteisiä asioita, jotka eivät muutu. Olen aina harmitellut sitä, että markkinataloudessa kaikkea on pakko kehittää ja muuttaa jatkuvasti, Kantola sanoo.

Hän ilmoitti maanantaina luopuvansa Keskustorin Nakkifakiirista. Toimintaa jatkaa Setlementti Tampere.

– Se on paljasjalkainen tamperelainen ja jakaa täysin saman arvomaailman kuin minä ja Keskustorin Nakkifakiiri.

Vaikka nakkifakiirikoppi on kooltaan pieni, tarkalleen 2,25 neliömetriä, sillä on suuri kulttuurinen merkitys.

Tämä näkyi muun muassa siinä, että kun Kantola ilmoitti etsivänsä toiminnalle jatkajaa, tuli julkaisusta somehitti ja yhteydenottoja tuli kymmeniä.

Kantola tunsi henkilökohtaisesti edellisen nakkifakiirin Mikko Niekan. Lisäksi hänen isosetänsä Eino ”Nakki” Jantunen piti nakkifakiirikoppia Pyynikintorilla.

Kantolalla oli myös kunnia tavata legendaarinen Niilo Saarikko, joka oli takavuosien nakkifakiireista kuuluisin.

– Ymmärsin kulttuurihistoriallisen arvon, enkä nähnyt tätä pelkästään bisneksenä.

Makkaran myynti pienestä kopista on yritystoimintaa pienoiskoossa, ja jopa kannattavaa sellaista.

– Tampereen Keskustori on Helsingin jälkeen Suomen vilkkain paikka. Jos ei tässä perinteinen nakkikioski kannata, se ei kannata yhtään missään, Kantola sanoo.

Kun Kantola alkoi saada jatkajatarjokkaiden yhteydenottoja, hän raakkasi ensimmäisenä pois ne, jotka kysyivät, paljonko tällä voi tehdä rahaa.

– Kaikkea ei voi mitata euroissa. Nakkifakiirin alusta on aivan loistava, ja se mahdollistaa monenlaisia tempauksia ja yhteistyökuvioita.

Nakkifakiiri järjesti jopa seuramatkan Nakkilaan vuonna 2018. Perillä vastassa oli Nakkilan kunnanjohtaja Matti Sjögren.

Viisi vuotta nakkifakiirina opettivat Kantolalle paljon.

– Makkaraa syövät kaikenlaiset ihmiset, yhteiskuntaluokasta ja statuksesta huolimatta. Kopille tullaan aina nöyränä, siinähän on pakkokin kumartaa puhumaan luukulle.

Kantola on ojentanut makkaraa sekä eturivin poliitikoille että kadunmiehille ja kaikille siltä väliltä. Tamperelaiset tuntevat nakkifakiirin historian hyvin.

– Suurin osa tietää, että tämä on posiitivinen, hauska juttu ja tulevat asioimaan hyvällä tuulella. Monet muistelevat menneitä vuosikymmeniä, kuinka ehkä isän kanssa on asioitu kopilla joskus 1960-luvulla. Siksi perinteen säilyttäminen on tärkeää.

Vitsikkään näköinen, sympaattinen koppi teki paluun Keskustorille myymään makkaraa, nakkeja ja tietenkin kuuluisaa sinappia vuonna 2009.

Jo kadonnutta kaupunkikuvaa ollut koppi palasi Keskustorille, kun kaupungin kiinteistöisännöitisjä Juhani Pentinmäki lupasi Tamperelaisen nykyisen päätoimittajan Petteri Mäkisen kadonnutta grillikulttuurian käsitelleessä vuonna 2008 julkaistussa jutussa sellaisen torille päästää, jos uusi vastaa esikuviaan. Metalliyrittäjä Kari Kaski rakensi jutun luettuaan kopin tarkkaan alkuperäisten koppien mallin mukaan.

Takavuosikymmeninä nakkifakiirikoppeja oli useita ympäri kaupunkia.Keskustori on on tätä nykyä ainoa paikka, johon vaaleanvihreä koppi kaupunkikuvaan ja kulttuuriin liittyvistä syistä sallitaan.

Makkaraa ja nakkeja kopista

Viimeinen alkuperäisen nakkifakiirikaanonin edustaja oli Leo Sutelainen 1990-luvulla.

Nykyinen koppi ilmestyi Keskustorille vappuna 2009. Yrittäjänä oli ensin kopin rakentanut Kari Kaski, sitten Mikko Niekka ja viimeksi Antti Kantola.

Kopin valikoimassa on ainoastaan makkaraa ja nakkeja. Sinappiresepti on salainen.

Nakkifakiiri-nimityksen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Toisen teorian mukaan aina lisää makkaraa myyntiin löytänyt myyjä oli asiakkaan mukaan ”aika vakiiri”.

Toisen mukaan piti olla ylipäänsä aika fakiiri, että kopissa pystyi työskentelemään.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut