Kolumni: Ei mitään hyvää tupakasta – "Kannatan tupakkavapaata maailmaa"

toimitus

Myönnän tuprutelleeni oman aikani. Piiput on liiterissä hyllyllä, olleet jo jokusia vuosia.

Hammaslääkärinikin huomasi muutoksen purukalustossani lopettamiseni jälkeen.

Tupakkalaki on toiminut oikeansuuntaisesti, sisällä ei kärytetä. Se vaan ei riitä.

Nyt tullaan baarin ovelle, kadulle, naapurinkaupan oven eteen tupakalle. Tumpit heitetään minne sattuu. ”Joku ne siivoo”, ainakin yrittää. Uutta pukkaa, tapakasvatus ei ole kotoperäisesti opettanut tapoja.

Turistiakin roskaisuus pistää silmään. Eikä siihen oma silmäkään hevin totu. Siivoaminen maksaa.

Nykyisin vouhkataan hirveästi ilmastoasioista. Isoa osa ihmisistä kuolee edelleen päivittäin nälkään, paljon enemmän kuin koronavirukseen. Aliravitsemus – siis nälkä on arkea miljoonille. Me hoivaamme omatuntoamme laittamalla mobiilisti muutaman euron hyväntekeväisyysjärjestöille. Montako senttiä meni perille asti?

En pysty enkä suostu näkemään tupakassa, sen viljelyssä ja tupakkateollisuudessa mitään hyvää.

Tupakka on vaaraksi terveydelle. Tupakasta johtuvien sairauksien hoitaminen maksaa meille kaikille. Luontoon päätyy tumppeja. Niitä löytyy lintujen vatsoista.

Jääkarhu Knuutilta uhkaa hävitä jäät alta. Joonas-valas tukehtuu meressään muoviin.

On kaiketi joitakin ylikansallisiakin terveysjärjestöjä?

Mitä varten?

Tupakan haitat tiedetään. Miksiköhän jonkun muun, ravinnoksi kelpaavan kasvin viljelystä ei kyetä tekemään niin houkuttelevaa, että tupakan viljely saataisiin loppumaan kokonaan? Tupakan kuljetus lisää ympäristöhaittoja. Tupakasta saadut tulot eivät kohdennu sitä viljeleville ihmisille. Ylikansallinen tupakkateollisuus ja sijoittajat vetävät voitot taskuihinsa.

Ilmastonkin kannalta, haittaviljelyn sijaan, luontoa korjaava ja terveyttä edistävä viljely pelastaisi ihmishenkiä monella saralla. Nälkä ja sairaudet vähenisivät.

Kannatan tupakkavapaata maailmaa.

Tupakoinnin ja tupakkatuotteiden käytön kaikkinainen lopettaminen pelastaa osaltaan maailmaa. Ilma jota hengität pysyy parempana.

Tupakoinnin lopettaminen on iso ympäristöteko. Siitä hyötyvät kaikki. Eniten sinä itse ja päätöksen pelastaa itsesi ja maailma voit tehdä heti, tässä ja nyt.

Pekka Peltonen

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut