Legendaarinen Ohranjyvä teki paluun omana syntymäpäivänään – "Voi sanoa, että on ollut vähän hektistä"

Pekka Ruissalo

Maaliskuussa 1965 Tampere odotti jännityksellä ensimmäisiä kaupungissa järjestettäviä jääkiekon MM-kisoja. Hakametsän jäähalli oli avattu kuukautta aiemmin. Sitten tuli Jussi Linkosuo, ja perusti Ohranjyvä-ravintolan entiseen myymälähuoneistoon Näsilinnankadulle. Avajaispäiväksi merkittiin 9. maaliskuuta.

55 vuotta myöhemmin Ohranjyvä avattiin taas – hieman yli puolen vuoden kiinniolon jälkeen. Nyt odotetaan taas, nimittäin koronaviruksen vaikutuksia. Jääkiekon MM-kisojakaan ei järjestetä välttämättä missään, eikä Hakametsässä muutenkaan ole pelejä luvassa.

Sen ei anneta lannistaa.

– 40 pöytävarausta on peruttu tältä päivältä. Tampereelle oli lauantaiksi luvassa useampia yleisötapahtumia, joihin liittyen asiakkaat olivat sitten varanneet pöydän myös Ohranjyvästä. Se on kuitenkin osa elämää, ja pärjäämme asian kanssa kyllä, sanoo ravintolan uusi toimitusjohtaja Kyösti Nyman

Ravintolapäällikkö Teemu Solapuro vahvistaa että ensimmäiseen viikkoon haasteita on mahtunut vähintäänkin riittävässä mitassa. Kun kaksikko lähti puuhaamaan hanketta tosissaan vuodenvaihteessa, tuskin kukaan maailmassa osasi arvatakaan millaisesta epidemiasta puhutaan kun kalenteri on kääntynyt maaliskuulle.

Siinä sivussa on ollut pakko saada myös ravintolan muu päivittäistoiminta kuosiin.

– Voi sanoa, että on ollut vähän hektistä. Tästäkin kuitenkin selvitään.

Nyman sanoo, että kaksikko on lähtenyt Ohranjyvän osalta käytännössä alkutekijöistä. Valmiina ei ollut kuin edellisen yrittäjän konkurssipesä.

– Ohranjyvä on kuitenkin todella tunnettu brändi, josta monilla on vahva mielipide. Päivittäistoimintaa on siinä takana rakennettu alkutekijöistä, Nyman kuvailee.

Nyt kaksikko toivoo, että koronastakin huolimatta ihmiset uskaltautuisivat edelleenkin ravintoloihin. Se toki tarkoittaa sitä, että käsidesipullo pitää löytyä mielellään jokaisesta pöydästä ja sitä, että tarjolla on muutakin kuin hiljaisuutta.

– Teemu on erityisesti halunnut, että meillä on ohjelmaa. Se tarkoittaa esiintyjiä viikonloppuihin sekä myös arki-iltoihin. Siitä Ohranjyvä on vuosien varrella myös tunnettu, että on viihdettä ja tapahtumia, Nyman huomauttaa.

Ravintola lähtee alkuun suppeammilla aukioloajoilla, joita on tarkoitus kevään mittaan laajentaa.

Ravintola Ohranjyvä

Ravintolan perusti maaliskuussa 1965 Linkosuon leipomon kondiittorimestari Jussi Linkosuo.

Nousi nopeasti Ylen työntekijöiden kohtauspaikaksi: Ohranjyvää alettiin kutsua O-studioksi, joka oli suoraa jatkoa Tohlopin A-, B- ja C-studioille.

Kanta-asiakkaisiin kuuluivat muun muassa Jarmo Porola, Jyrki Otila ja Reijo Salminen.

Sulki ovensa kesällä 2019, kun ravintolan omistanut yhtiö ajautui konkurssiin 23. elokuuta.

Avasi ovensa uudelleen 9. maaliskuuta ravintolan 55-vuotispäivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 3. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 4. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 8. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 9. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 10. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Laukauksia kolmostiellä, poliisi yritti törmätä pakenijat tieltä – Näin Porvoon ampujien 48 minuutin takaa-ajo eteni Tampereelta Ikaalisiin
 15. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.