Isojen yksikköjen henkilömäärää vähennetään, etäopetusta suositellaan – Näin koronavirus vaikuttaa Lempäälässä ja Nokialla

Pekka Ruissalo

Lempäälän kunnan valmiusryhmä on päättänyt sunnuntaina pienentää Lempäälän kunnassa toimivien isojen yksikköjen henkilömäärää.

Sunnuntai-iltana Lempäälässä ei ollut tiedossa yhtään todettua koronavirustartuntaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tartuntatautilaissa määriteltyä oikeutta sulkea kouluja ja päiväkoteja ei voi soveltaa.

Perjantaina perustettuun koronapuhelimeen on tullut paljon yhteydenottoja. Vaikka todettuja tartuntoja ei kunnan tiedossa ole, ovat riskit tartunnalle nousseet merkittävästi koulun ja vapaa-ajan kohtaamisten myötä. Suojatoimet perustuvat tälle kokonaisarviolle.

Lempäälässä toimii viisi yksikköä, joissa 500 oppilaan määrä ylittyy: Hakkari, Sääksjärvi, Lempoinen, Moisio ja Kulju. Lisäksi kouluilla toimii merkittävä määrä Lempäälän kunnan henkilökuntaa. Isojen koulujen yhtäaikaista henkilömäärää pyritään rajoittamaan ja tarjota normaalia laajempia etäopiskelumahdollisuuksia peruskoulutuksessa vuosiluokille 5 – 9 ajalla 16.-27.3.2020.

– Mikäli suuri osa oppilaista siirtyy etäopiskelun piiriin, pystymme vähentämään koronaviruksen leviämisriskiä merkittävästi. Näin suojaamme myös esiopetuksessa olevien ja 1. – 4. vuosiluokkien oppilaiden tartuntariskiä. Kun lähiopetuksessa on vähemmän oppilaita, voimme jakaa toimintaa pienempiin ryhmiin ja vähentää merkittävästi lähikontakteja. Voimme myös porrastaa ruokailuja paremmin ja antaa ruokailuryhmien väliin enemmän aikaa tarkemmalle siivouksell, kunta tiedottaa.

Etäopetussuositusta ei oteta käyttöön Kelhon, Kuokkalan, Lastusten, Mattilan, Nurmen ja Säijän kouluissa. Kyseiset yksiköt ovat henkilömäärältään pienempiä ja niissä pystytään toimimaan omissa luokissa ilman suurempia yhteiskohtaamisia.

Lukion opiskelijoille (1. ja 2. – vuosikurssit) tarjotaan etäopetusta ajalla 16.-20.3.2020.

Ylioppilastutkintolautakunta on päättänyt nopeuttaa meneillään olevia kirjoituksia. Päätöksen mukaan kaikki suoritukset tullaan tekemään ensi viikon aikana. Haluamme osaltamme turvata nopeutettujen ylioppilaskirjoitusten järjestelyjen onnistumista. Ylioppilaskirjoituksissa noudatetaan ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita.

Tredu on ennakkotiedon mukaan päättänyt, että siellä siirrytään etäopetukseen tiistaista 17. maaliskuuta alkaen. Etäopetukseen siirtyminen tarkoittaa opetustavan muutosta lähiopetuksen vaihtoehtona, ei koulujen sulkemista. Esimerkiksi opinto-ohjaajan, opettajan tai opiskeluhuoltohenkilöstön tapaamisia on edelleen mahdollista sopia.

Kunta suosittelee etäopetusta. Mikäli oppilas etäopetussuosituksesta huolimatta haluaa saada lähiopetusta, hänellä on siihen perusopetuslain / lukiolain mukainen oikeus.

Opetushenkilöstö toteuttaa etäopetuksen koululta käsin. Oppimistehtävät ja niiden ohjaus toimitetaan kotiin pääsääntöisesti Wilman välityksellä. Opetussuunnitelman toteutumista etäopetuksessa seurataan ja arvioidaan opetuksen järjestäjän toimesta.

Koulukuljetukset järjestetään normaalisti. Huoltajilta toivotaan ilmoitusta, mikäli oppilas ei käytä kuljetusta. Sairauspoissaoloista ilmoitetaan Wilman kautta.

Tarkemmat ohjeet käytännöistä (mm. ruokailuihin liittyen) toimitetaan Wilman kautta kaikille niille, joita opetusjärjestelyt koskevat. Mikäli viesti ei kaikkia sunnuntain aikana tavoita, oppilas voi mennä maanantaina normaalisti kouluun. Kaikki koulut ovat auki ja niissä on henkilökuntaa ja mahdollisuus tehdä koulutyötä.

Lempoisissa toimivien vaativan erityisen tuen pienluokkien oppilaat ovat normaalisti lähiopetuksen piirissä. Opetus tapahtuu pääsääntöisesti omissa luokissa ja myös ruokailut järjestetään siellä.

Päiväkodeissa tartuntariski on pienempi, koska siellä toimitaan lähtökohtaisesti omissa ryhmätiloissa. Ryhmien keskinäisiä leikkihetkiä eikä muitakaan yhteistapaamisia järjestetä lähikontaktien määrän vähentämiseksi. Ruokailut järjestetään omissa ryhmissä edelleen.

Nokia puolestaan tiedottaa, että kaupungilla on jatkuva valmius tehdä nopeasti uusia ja laajempia toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kaupungin koulut ja päiväkodit toimivat normaalisti lähiopetuksena toistaiseksi. Kaupunki seuraa tiiviisti varhaiskasvatuksen ja opetuksen valtakunnallisia ohjeistuksia. Kouluissa ja päiväkodeissa on jo tehostettu siivousta, lisäksi käsienpesuun kiinnitetään erityistä huomiota. Flunssaisten lasten on syytä jäädä kotiin.

Muutaman viimeisen päivän aikana Nokialla on muun muassa suljettu uimahalli ja kaupungin kuntosalit sekä kirjasto- ja kulttuuritalon Virran avaamista on siirretty. Vuodeosastoille, kehitysvammahuollon asumispalveluyksikköön ja Vihnuskotiin on asetettu vierailukielto pois lukien saattohoitopotilaiden vierailut.

Kaupungin verkkosivuilta voi tarkistaa kaikki ajantasaiset tiedot muutoksista palveluissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut