Montako sähkömiestä mahtuu kerrallaan Nakkifakiirin koppiin? – Valta vaihtui Keskustorin tamperelaisessa klassikossa

Valta on vaihtunut Keskustorin Nakkifakiirin pienessä kioskissa. Kioskista viiden vuoden ajan vastannut monitoimimies Antti Kantola väistyy ja toimintaa jatkaa Setlementti Tampere vappupäivästä alkaen. Korona pitää kioskin kiinni siihen asti.

Vaikka toimija vaihtuu, toiminta tulee pysymään ennallaan. Yhdistyksenkään päätarkoituksena ei ole tavoitella voittoa.

– Jokainen euro jonka maksat nakista, auttaa myös sinua itseäsi. Minua on viehättänyt tässä vuosien mittaan sosiaalinen ulottuvuus. Asiakkaille on tärkeätä paitsi saada syötävää, mutta ennen kaikkea puhua ja kertoa kuulumiset. Minä olen myös pyrkinyt siihen, ettei Nakkifakiiri jää sanattomaksi vaan tarinaa riittää. Ja toki tuote on tärkeä: ties vaikka lähikuukausina tiskin alta voi ostaa myös vegenakkia, Kantola kertoo.

Keskustelun perusteella Setlementti Tampere on varsin luonteva työn jatkaja. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Janhunen-Ruusuvuori on ilahtunut toiminnan sosiaalisesta ulottuvuudesta, siitä että ihmiset saadaan makkaran äärelle matalalla kynnyksellä.

Kantola sovittelee fakiirille olennaista suikkaa Janhunen-Ruusuvuorelle, ja se vaikuttaa sopivan oikein hyvin.

– Ohjaamme myyntituotot toimintaan, joka ei muuten saa riittävästi rahoitusta. Mitä myyntitoimintaan ja yritysyhteistyöhön tulee, se hoidetaan palkkatyövoimin, mutta tulemme myös tarjoamaan vapaaehtoisille mahdollisuutta työskennellä ikään kuin apulaisnakkifakiireina, Janhunen-Ruusuvuori kertoo.

Fakiirin koppiin Keskustorilla mahtuu kerrallaan yksi työntekijä, tarpeen vaatiessa kaksikin. Koronaviruksen asettama rajoite alle kymmenen hengen kokoontumisista ei tuntuisi siis Nakkifakiiria erityisesti vaivaavan.

– Itseasiassa se on omin silmin nähty, miten tähän koppiin mahtuu kerralla kaksitoista sähkömiestä. Töidenteko vaikutti tällä koostumuksella vähän haastavalta, Kantola kuvailee tilannetta.

Kun koppi on auki, hygienian ylläpitäminen on helppoa. Riittää, kun töissä olevalla fakiirilla pysyy henkilökohtainen hygenia kunnossa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut