Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raitiotien ensimmäinen koeajoviikko sujui suunnitellusti – "Saimme tehtyä lisäksi nopeusajoja"

Tampereen raitiotien ensimmäinen koeajoviikko ja testit ovat sujuneet suunnitelmien mukaisesti. Testit aloitettiin varikolla maanantaina 16.3. ja keskiviikkona 18.3. testivaunu siirtyi Hervannan katuverkolle.

Ensimmäisellä koeajoviikolla päästiin tekemään myös nopeustestejä sekä varikolla että Hervannan valtaväylällä.

Ensimmäinen testiviikko käynnistyi varikon alueen koeajoilla, joissa nopeus enimmillään oli 40 kilometriä tunnissa.

Myös Hervannan valtaväylällä vaunulla ajettiin jo 40 kilometrin tuntinopeutta.

– Saimme ensimmäisen viikon aikana vietyä kaikki kävelyvauhtia tehtävät testit läpi suunnitellusti. Koska testit etenivät hyvin, saimme tehtyä lisäksi nopeusajoja sekä varikolla että Hervannan valtaväylällä, eli olemme jopa edellä aikataulusta.

– Muiltakin osin viikko on sujunut erinomaisesti. Vastaan tulleet haasteet saatiin ratkaistua nopeasti, joten koeajoa pystyttiin jatkamaan normaalisti, koeajokoordinaattori Niina Uolamo Tampereen Raitiotie Oy:stä tiivistää.

Keskiviikkona testivaunu siirtyi katuverkolle, ja koeajoja on nyt tehty koko ensimmäisellä koeajo-alueella välillä varikko-Turtola. Ensimmäisellä viikolla alueella edettiin ensin kävelyvauhtia eli noin viiden kilometrin tuntinopeudella. Hervannan valtaväylällä päästiin kokeilemaan myös 40 kilometrin tuntinopeutta.

Nopeustestit jatkuvat tulevilla viikoilla. Koeajonopeutta nostetaan porrastetusti kohti lopullista, jotta pystytään varmistamaan, että raitiotien rakenteet toimivat oikein kaikissa ajonopeuksissa.

Testivaunun mukana liikkuu raitiotien eri teknisiä järjestelmiä tarkasteleva ryhmä, joka kirjaa testihavainnot.

– Testiryhmään tarvitaan riittävä määrä eri asiantuntijoita, sillä tarkastelemme samaan aikaan usean tekniikkalajin rakenteiden toimivuutta. Mahdollisiin ongelmiin pitää reagoida välittömästi eikä sama henkilö voi tarkastella ratajohtoa, vaihteenohjausjärjestelmää ja radan päällysrakennetta. Lisäksi rakenteita on tarkasteltava vaunun molemmin puolin, Raitiotieallianssin käyttöönottovastaava Petra Brunnila toteaa.

Testejä tehdään kaikkien raitiotien teknisten järjestelmien ja radan päällysrakenteen osalta. Varikolla testataan asetinlaitteen toiminta ja varikkoraiteiston kulkuteiden asettaminen, vaihteet, opastimet ja sähköradan toiminnot. Lisäksi ratainfran testauksissa käydään läpi muun muassa liikennevaloetuisuuksien toimintaa, tarkastetaan radan opastimien toimintoja ja liikennemerkkien sijainteja sekä testataan vaihteenohjausjärjestelmien toimintaa.

– Koeajoissa edetään testitulosten mukaisesti - jos testeissä havaitaan muutostarpeita, toimenpiteitä tehdään heti, Niina Uolamo kertoo.

Kaupunkilaisia testivaunun koeajot ovat kiinnostaneet runsaasti. Sekä Tampereen Ratikan että Raitiotieallianssin sosiaalisen median kanavissa on tullut paljon positiivista palautetta sekä kysymyksiä koeajoista.

– Kiinnostus on ollut suurta ja sitä odotimmekin. Ihmiset ovat erityisesti kokeneet, että koeajojen aloittaminen on tuonut iloa ja toivoa meitä kaikkia koskettavan koronavirustilanteen keskelle.

– Poikkeuksellinen tilanne on tuonut omat haasteensa meidänkin toimintaamme. On myös meille tärkeää, että olemme pystyneet jatkamaan vastuullisesti työtämme ja voineet pitää katseen tulevassa, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.