Kolumni: Erillään, mutta yhdessä – "Lahjakortti vaikkapa kivijalkakaupasta tuo kipeästi kaivattua kassavirtaa"

toimitus

Ilves kohtaa Hakan Fifa-konsolipelin avulla käydyssä paikallisottelussa, joka lähetetään Youtuben kautta maailmalle. Opettajat ottavat kiihtyvällä tahdilla käyttöön etäopetuksen välineitä, jotta kotona olevat oppilaat tavoitetaan mahdollisimman hyvin.

Monet kokoukset, jotka on ollut ehdottoman tärkeää pitää, muuttuvat tiiviiksi etäkokouksiksi. Kalervo Kummola kehottaa twitterissä ikäihmisiä pysyttelemään kotosalla ja katsomaan leffoja – näin hän aikoo tehdä itsekin.

Kaikille on käynyt entistä selvemmäksi, että niin kauppojen myyjät kuin siivoojat tekevät olennaista työtä yhteiskunnan eteen.

Korona on laittanut lyhyessä ajassa yhteiskunnan ja kaupungin uuteen järjestykseen. Mitä vähemmän ihmiskontakteja, sitä vähemmän tartuntoja ja sitä paremmin terveyspalvelumme urakasta selviytyvät. Tämän ihmiset ymmärtävät kyllä. Jokaisen elämä on muuttunut hetkeksi, jotta voisimme pitää jokaisesta apua tarvitsevasta mahdollisimman hyvää huolta.

Tämän ohella kriisin keskellä on tärkeää, että ihmisten toimeentulosta pidetään huolta niillä aloilla, joihin yhteiskunnan äkkipysähdys vaikuttaa eniten. Kulttuurintekijöille, kivijalkakauppiaille ja monille muille on luotava siltoja yli poikkeustilan, joka voi kestää pitkäänkin. Ihmisten kyvyt ja osaaminen eivät ole kadonneet mihinkään.

Nyt tarvitaan vanhaa kunnon pohjoismaista hyvinvointimallia, yhteisvastuuta ja konsensusta. Mikäli mahdollista, talkoisiin voi osallistua myös omalla toiminnallaan: lahjakortti vaikkapa kivijalkakaupasta tuo kipeästi kaivattua kassavirtaa.

Tampereen kaupungin puolesta uskallan sanoa, että tulemme menemään eteenpäin, kuten aina ennenkin yli 240 vuoden historiassamme. Vaikka poikkeukselliset olot eivät hellittäisi hetkeen, tästäkin selvitään.

Saksasta lainaksi saatu ratikan testivaunu ajaa jo Hervannassa, ja ensimmäiset kilometrit on välitetty nettiin kaupunkilaisten ihailtavaksi. Kaupunki ei ole pysähtynyt vaan kulkee eteenpäin.

Vaikka ajatus voi tuntua nyt kaukaiselta, tulevaisuudessa istumme uudella Tammelan stadionilla katsomassa kun Ilves kohtaa Hakan tuoreella nurmikentällä.

Jaakko Stenhäll

kirjoittaja on elinvoimasta ja kilpailukyvystä vastaava apulaispormestari (vihr.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut