”Poikkeuksellinen talvi, poikkeuksellinen kevät” – Politiikan asiantuntija: Konsensus kantaa epidemian huipun yli, sitten alkaa kova vääntö

Terve, Pertti, miltäs ikkunasta näyttää?

Näsijärvi näkyy. Voi sanoa, että talvi on ollut poikkeksellinen. Nyt on edessä poikkeuksellinen poliittinen kevät.

Asialistalla on nyt kaksi isoa asiaa eli korona ja Tampereen demariryhmän hajoaminen. Aloitetaan koronasta. Miten se on vaikuttanut poliittisiin suhdanteisiin?

Hesarin gallupin mukaan perussuomalaiset ovat ovat suurin puolue, mutta demarien kannatus on noussut kaksi prosenttia. Tilanne, jossa on ulkoinen uhka, suosii aina hallitusta. Se on poliittinen luonnon laki.

Minkälaisen krediitin annat tästä tamperelaiselle pääministerille?

Pääministeri ja presidentti ovat toimineet ryhdikkäästi. Kyllä myös Marinin toiminta on iso syy demarien suosion nousun takana.

Oppositiokin on antanut hallituksen toimille tukensa. Kuinka kauan maaliskuun henki kantaa?

Ei tämä konsensus kauaa kestä. Taloudellisten vaurioiden korjaaminen kestää kauan ja se tuo esiin hyvin voimakkaita vastakkainasetteluja. Kuntavaalit ovat vuoden päästä ja puolueet haluavat tässä tilanteessa tuoda voimakkaasti esiin arvojaan ja ratkaisujaan.

Sitten Tampereen demariryhmä, josta erosi neljä valtuutettua ja yksi varavaltuutettu. Tuliko jako nyt yllätyksenä?

Monesti puhutaan poliittisen ajoituksen mestareista. Nyt on kuitenkin kyse poliittisen ajoituksen tunareista. Tässä tilanteessa tällainen päätös tuntuu oudolta.

Mitä näet taustalla?

On yleisesti tiedossa, että valtuustoryhmän toiminta on jo pitkään ollut ongelmallista. Tampereen demarileirissä on ollut lähihistoriassa monenlaista kärhämää ja sisäistä kipuilua. On ollut tunnelijakoa ja poikkeuksellisen hankala keskustelu kaksoisrooleista. Lisäksi ryhmässä on pääministeri ja kolme istuvaa kansanedustajaa. Heillä ei riitä täyttä kapasiteettia valtuustoon.

Ei kai tässä voi ohittaa ryhmäjohtaja Pekka Salmen ja hovioikeuden vapauttaman Atanas Aleksovskinkaan pitkään kytenyttä skismaa?

Kuulostaa tavanomaiselta työyhteisöongelmalta. Taustalla ei ole varsinaista isoja käytännön poliittista tai ideologista ristiriitaa. Henkilökemiat vaan eivät kohtaa. Nyt tarvittaisiin vahvaa sovittelijaa. Marinin huomio on muualla, mutta Lylyn taidot tällä puolella ovat vahvat ja tunnustetut. Pitäisikö hänen yrittää?

Voiko jaolla olla vaikutusta kuntavaalien lähtökohtiin? Kokoomus ja vihreät kärkkyvät pormestaripuolueen paikkaa.

Juuri nyt demareilla tuntuu nyt olevan vahva poliittinen myötätuuli. Puoluekokouskin on kesällä Tampereella. Tietysti poliittiset pörssikurssit voivat nousta ja laskea nopeasti.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut