”Jotain on nyt pakko yrittää” – Näillä ennakkoluulottomilla keinoilla ravintolat yrittävät pelastaa liiketoimintansa

Tamperelaisissa olutravintoloissa mietitään kuumeisesti keinoja toiminnan pyörittämiseen poikkeusoloissa.

Plevnan ja Koskipanimon panimomestari ja toimitusjohtaja Sam Viitaniemi myöntää, että yöt ovat jääneet kuluneella viikolla unettomiksi.

Viitaniemen mukaan tilanne on 25-vuotisella yrittäjänuralla täysin poikkeuksellinen.

– Olen aina luottanut siihen, että hyvällä liikeidealla, yrittäjän ahkeruudella ja hyvällä henkilökunnalla pärjää aina. Nyt tilanne on sellainen, ettei välttämättä pärjää. Mikään ei auta.

Kun väki on kaikonnut ravintoloista, on pähkäiltävää riittänyt. Etätöiden takia ravintoloista ovat hävinneet muun muassa lounasvieraat ja yritysruokailijat. Illanistujatkin ovat viruspelon takia vähissä. Plevnassa pöytävarauksista on peruttu noin 95 prosenttia.

– Meillä on hirveä tahtotila pitää mahdollisimman moni ihminen töissä. Meillä on noin 50 työntekijää.

Mikäli voimassaolevat toiminnan rajoitukset mahdollistavat vielä alkuviikolla ravintolan pyörittämisen, aloittaa Plevna maanantaina ruuan kotiinkuljetukset. Ruoka-annoksia voi tilata myös mukaan otettaviksi.

Ilmaisen kotiinkuljetuksen saa noin 5 kilometrin säteelle keskustasta. Rajoitetussa kuljetus- ja noutoruokamenussa ovat Plevnan klassikoista muun muassa pyttipannu, lihapullat, silakkapihvit, currywursti ja Tamperelainen-mustamakkara-annos.

– Minimitilausta ei ole. Jos joku yksinäinen vanhus haluaa ruokaa kotiinsa, se kyllä viedään. Ruuat pyritään kuljettamaan kolmen tunnin sisällä, kertoo Viitaniemi.

Plevnan olutkaupan tuotteita ei kuljetuksiin saa. Ne pitää noutaa paikanpäältä.

Gastropub Tuulensuu aloitti jo keskiviikkona lounaiden myymisen.

– Uimme vastavirtaan ja laajennemme toimintaamme, naurahtaa ravintoloitsija Sami Lappalainen

Lappalainen myöntää ironian. Pitkän linjan ravintolamies kertoo, että alalla ollaan tällä hetkellä todella kovilla.

– Jotain on nyt pakko yrittää, että saamme pidettyä ihmiset töissä. Tämä tuo edes jonkinlaista kassavirtaa, huokaa Lappalainen.

Jo ennen viime viikonloppua Lappalaisen ravintoloista katosi useampi sata pöytävarausta.

Tuulensuussa pelkoa on yritetty lieventää sillä, että annoksen saa halutessaan mukaan take away -rasiassa. Ravintoloitsijan mukaan hinnatkin on haluttu pitää taloudellisen tilanteen mukaisina. Esimerkiksi keskiviikkona sipulikeiton sai 4 eurolla ja burgundinpadan 7,5:llä. Ulosmyynti mahdollistaa myös oluen ostamisen mukaan.

– Yritystoiminta on hyvin vaikeaa, kun rajoituspäätöksiä tulee niin nopeasti. Toivoisimme edes jonkinlaisia siirtymäaikoja.

Kummassakin on pohdittu jatkamisen edellytyksiä, jos ravintoloiden ovet täytyy laittaa kiinni.

– En tiedä, olisiko mahdollista myydä ruokaa mukaan takaovesta tai olutta ulosmyyntinä, pyörittelee Lappalainen.

Plevnan tiloissa toimiva Koskipanimo jatkaisi toimintaa, vaikka ravintola kiinni menisi.

– Kun joku on paikalla joka tapauksessa, voisimme pitää olutkaupan auki. Mikäli lainsäädäntö sen Suomessa esimerkiksi Saksan tapaan mahdollistaisi, kuljettaisin olutta tilauksesta koteihin vaikka aamusta iltaan.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut