Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkanmaan liitto linjasi: Maakunnan ykköstavoite vuoden 2021 talousarvioon on päärata

Pirkanmaan ykköstavoitteena valtion vuoden 2021 talousarvioon on Suomen pääradan kehittäminen liityntäyhteyksineen. Maan tärkeimmällä raideyhteydellä on tällä hetkellä suuria radan kuntoon ja välityskykyyn liittyviä puutteita.

Maakuntahallitus hyväksyi esitykset Pirkanmaan budjettitavoitteiksi valtion ensi vuoden talousarvioon maanantain kokouksessaan. Maakuntahallitus seuraa kevään Korona-epidemiasta johtuvaa tilannetta ja on valmis tekemään budjettitavoitteisiin vaadittavia tarkennuksia erityisesti kuntatalouden osalta.

Pirkanmaan liitto esittää, että pääradan suunnitteluun on osoitettava ensi vuoden budjetissa 60 miljoonaa euroa.

Suunnittelussa on päästävä nopeasti eteenpäin Helsinki-Tampere -radan palvelutason kehittämishankkeessa, joka sisältää myös Suomi-radan hankeyhtiövalmistelun, ja Tampere-Parkano-Seinäjoki -yhteysvälin kaksoisraiteiden ja kohtaamispaikkojen lisäämisen suunnittelussa.

Pirkanmaan liitto esittää lisäksi, että valtio osoittaa aloitusmäärärahan Tampereen henkilöratapihan korjaus- ja uudistusinvestointiin, Pasila-Riihimäki kakkosvaiheen investoinnin aloittamiseen ja Helsinki-Tampere -radan peruskorjauksen aloittamiseen.

Pirkanmaalla on raideliikenteen merkittäviä suunnittelu- ja investointitarpeita myös Porin ja Jyväskylän radoilla.

– Nyt on välttämätöntä panostaa niihin hankkeisiin, jotka edistävät sekä suomalaisen elinkeinoelämän toimintaa ja vientiä että ihmisten liikkumista. Päärata on tässä mielessä ylivertainen kohde, toteaa maakuntajohtaja Esa Halme

Maakunnan muut kärkitavoitteet ovat 80 miljoonan euron lisärahoituksen esittäminen teollisten oppimisympäristöjen kehittämiseen ja rahoituksen osoittaminen valtatien 9 yhteysvälin Tampere-Orivesi tiesuunnitelman mukaisiin 140 miljoonan euron investointeihin.

Pirkanmaan liitossa laaditaan vuosittain Pirkanmaan budjettitavoitemuistio, jonka avulla maakunnan edunvalvonta voi vaikuttaa valtion seuraavan vuoden talousarvioon. Muistiossa on käsitelty hankkeita, jotka maakunnan kehittämisen kannalta ovat olleet keskeisiä.

Budjettitavoitteita on laadittu yhteistyössä maakunnan muiden edunvalvontatoimijoiden kesken.