Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkoiset kevätpäivät ovat lisänneet polttopuiden tekemisestä aiheutuneita käsivammoja – Taysin käsikirurgian ylilääkäri on huolissaan

Taysin käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen on huolissaan viimeisten viikkojen aikana kasvaneesta käsivammojen määrästä.

Leppäsen mukaan tänä keväänä on erityisen tärkeää olla varovainen polttopuita tehdessä, sillä koronavirusepidemian edetessä terveydenhuolto kuormittuu muutenkin.

– Kevät on aikaisessa ja niin ovat käsivammatkin. Viimeisen viikon aikana olemme joutuneet hoitamaan useampaa polttopuun tekemiseen liittyvää käsivammaa päivässä, sanoo Leppänen tiedotteessa.

Leppänen epäilee, että aurinkoisen sään lisäksi vammojen suureen määrään vaikuttaa se, että suomalaisilla on nyt aikaa tehdä polttopuita kun koronavirus rajoittaa muita kiireitä.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueella, jonne käsikirurgiakin kuuluu, on vähennetty kiireetön hoito vähäiseksi. Koko henkilökuntaresurssi käytetään nyt koronavirusepidemiaan valmistautumiseen sekä päivystystoiminnan turvaamiseen.

Vakavat käsivammat ovat paljon resursseja kuluttavaa toimintaa. Leikkaus itsessään sekä jatkohoito osastolla vievät enemmän aikaa kuin äkkiseltään arvaisi.

– Sormen takaisinistutustoimenpide saattaa varata leikkaussalin yli kymmeneksi tunniksi, Leppänen kertoo.

Toistaiseksi Taysissa on mahdollisuus ylläpitää tavanomaista ympärivuorokautista päivystystä. Epidemian edetessä sairaalan palveluiden tilannetta jouduttaneen kuitenkin arvioimaan uudelleen.

Polttopuiden tekemisessä kannattaa Leppäsen mukaan olla nyt erityisen tarkkana. Leppänen suosittelee olemaan tänä keväänä sirkkelien ja klapikoneiden kanssa varovaisempi kuin koskaan aiemmin.

– Sirkkelin suojavälineiden tulee olla kunnossa, ja klapikoneella saavat työskennellä vain yhdet kädet kerrallaan. Näin vältettäisiin noin joka toinen vakavista vammoista, Leppänen neuvoo.