Maanalainen uhkaa painua maan alle – "Jos joustoa ei löydy, syntyy lumipalloefekti..."

Markku Makkonen

Kulttuurikeskus Maanalaisessa oli menneenä lauantai-iltana alakuloinen tunnelma.

Erikoisolosuhteiden ensimmäiset päivät olivat leikanneet ravintolan normaalista liikevaihdosta kolme neljännestä, eikä myynti taida viikonloppunakaan kohota suureksi.

Maanalaista pyörittävän Kulttuuriosuuskunta Trelmun puheenjohtaja Nipa Nymanilla on kuitenkin aihetta pieneen iloon.

– Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta myönsi meille 3000 euron toiminta-avustuksen vuodelle 2020, eli tuplasi aiemman esityksensä, kiitos satojen tätä vaatineen adressin allekirjoittajien.

– Onhan tämä lohtu, mutta ei pelkästään tällä Maanalaista pelasteta, Nyman pohtii.

Trelmu on pyörittänyt myös baaria Maanalaisessa kohta vuoden ajan. Ohjelmatoiminta Hämeenpuistossa on sen sijaan jatkunut Maanalaisen kellarilavalla jo vuodesta 2017.

Maanalaisessa koetaan vuosittain noin 300 esitystä.

– Tämä on viimeisiä paikkoja Tampereen keskustassa, missä vaihtoehtoiset, pienet bändit pääsevät säännöllisesti esiintymään. Olemme matalan kynnyksen ravintola, joka buukkaa bändejä laajakatseisesti. Maanalaisella on oma, tarpeellinen paikkansa Tampereen kulttuurielämässä, Nyman painottaa.

Valtiovalta ja useat järjestöt ovat jo aloittaneet toimenpiteet kulttuurialan ahdingon helpottamiseksi. Trelmu on hakenut Business Finlandin kriisirahoitustukea, mutta samalla on pakko miettiä myös muita tapoja helpottaa tilannetta.

– Toivon, että vuokranantajilla olisi nyt ymmärrystä tulla vastaan maksuissa. Jos joustoa ei löydy, syntyy lumipalloefekti, joka vaikuttaa koko livealaan. Se ei ole kenenkään hyöty loppujen lopuksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut