Kolumni: Elämä koronan jälkeen

toimitus

Korona-epidemia raivoaa maailmalla. Nykyinen tuntemamme maailma muuttui kahdessa viikossa. Monet elämämme perusasiat ovat järkkyneet. Olemme saaneet perustavaa laatua olevan opetuksen haavoittuvaisuudestamme muutaman molekyylin edessä.

Emme ole vielä nähneet, mihin kaikkeen epidemia vaikuttaa. Kiinan kokemukset kuitenkin osoittavat, että tauti on voitettavissa.

Suomen hallitus on tehnyt lukuisia päätöksiä taudin vaikutusten minimoimiseksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla. Uskallankin pohtia jo tässä vaiheessa, millainen elämämme on koronan jälkeen.

Ensinnäkin, kun elämä palaa normaalin uomiin, uskon meidän arvostavan elämän perusasioita aiempaa enemmän.

Arvostamme vapauttamme ja terveyttämme. Mahdollisuutta viettää aikaamme raikkaimpiemme kanssa, tavata ystäviämme ja omaisiamme, käydä töissä ja harrastuksissa.

Elämän tärkeimmät asiat eivät ole tavaroita tai sosiaalisen median päivityksiä.

Taloudessa kansainväliset yritykset toivottavasti huomaavat tuotannon pirstaloitumisen ongelmat. Kun komponentteja tuotetaan pitkin maailmaa, on tuotantoketju haavoittuvainen häiriöille. Paikallinen tai kansainvälinen kriisi voi vahingoittaa yritystoimintaa vakavasti.

Toivottavasti yritykset Suomessa ja Euroopassa siirtävät tuotantoaan takaisin kotimaihinsa. Se loisi vakautta ja vaurautta talouteemme.

Epidemian vaikutuksesta teollisuus on joutunut ajamaan alas tuotantoaan ja liikennemäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Menetykset taloudessa ja työpaikoissa ovat olleet suuria, mutta ympäristö on kiittänyt.

Päästöt ilmassa ja vesistöissä ovat vähentyneet huomattavasti. Tämä antaa uskoa siihen, että ympäristöongelmat pystytään voittamaan. Ihmisen on vain löydettävä keinot menestyvä talouden ja kestävän kehityksen yhdistämiselle.

Voitte sanoa, että olen optimisti. Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto sanoi, että ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin. Niin minäkin haluan ajatella.

Pekka Salmi

Kirjoittaja on SDP:n Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut