Nyt tuli sairaanhoitopiiriltä ohjeistus syöpäpotilaalle: Näin suojaudut koronavirukselta

Pekka Ruissalo

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on toimittanut julkisuuteen tiedotteen, jossa ohjeistetaan, miten syöpäpotilas voi suojautua koronavirukselta.

Sairaanhoitopiiristä huomautetaan, että syöpäpotilaan on erityisen tärkeää suojautua koronavirukselta, koska syöpäpotilaalla on kohonnut riski sairastua virukseen. Kansainvälisen suosituksen mukaan syöpäpotilaiden sairaalakäyntejä minimoidaan myös Pirkanmaalla.

Osa käynneistä korvataan puhelinsoitoilla tai seurantakäyntejä siirretään. Syöpäpotilas kutsutaan kuitenkin sairaalaan aina, kun se on syövän hoidon takia välttämätöntä.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, kuumetta, yskää ja hengenahdistusta. Useimmiten infektio on lieväoireinen, mutta osa potilaista kärsii hankalasta taudinkuvasta. Koronainfektion torjunnassa käsihygienia ja viranomaisten suositusten noudattaminen ovat avainasemassa.

Aiemmin sairastettu ja parantunut syöpä ei tiettävästi lisää riskiä hankalalle infektiolle. Sen sijaan syöpää tällä hetkellä sairastavien riski saada vaikeaoireinen koronainfektio on suurentunut. Siksi syöpäpotilaiden pitää pyrkiä suojaamaan itsensä tartunnalta mahdollisimman hyvin.

Syövän hoitoon käytetyistä lääkkeistä osa on sellaisia, jotka heikentävät potilaan luontaista puolustuskykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi solunsalpaajat.

Koronaepidemian aiheuttama lisäriski potilaan terveydelle otetaan huomioon syöpäpotilaan hoidon suunnittelussa. Joissain tilanteissa syöpälääkehoidon annostelua voidaan esimerkiksi harventaa tai tauottaa.

Potilaalle voidaan myös määrätä vähemmän riskiä aiheuttavia lääkkeitä. Syövän parantamiseen tähtäävät leikkaukset ja sädehoidot pyritään toteuttamaan normaalisti.

Syöpäpotilaiden tartuntariskin pienentämisessä pätevät samat yleisohjeet kuin kaikilla muillakin väestöryhmillä. Yskiessä ja niistäessä pitää varoa, ettei levitetä taudinaiheuttajia ympäristöön. Yskitään hihaan tai kertakäyttönenäliinaan ja nenäliina laitetaan nopeasti sekajäteastiaan.

Useimpien potilaiden, myös syöpää sairastavien koronainfektiot ovat lieväoireisia. Silloin hoitoon riittävät lepo ja kuumelääke. Sairaalahoitoa tarvitaan, jos hengenahdistusoireet ovat hankalia tai potilaan yleistila heikkenee. Koronainfektio voi mennä ohi lähes huomaamattomasti, mutta hankala taudin muoto voi kestää muutaman viikon ajan.

Sairaalassa huolehditaan hygieniasta tarkasti ja epidemia-aikana siivousta tehostetaan. Sairaalaympäristössä käy paljon ihmisiä ja tästä syystä sairaalassa asiointi jo sinänsä lisää tartuntavaaraa.

Kansainvälinen suositus on, että syöpäpotilaiden sairaalakäyntejä pyritään minimoimaan ja sen takia osa käynneistä korvataan puhelinsoitoilla tai seurantakäyntejä siirretään.

Pirkanmaalla hyödynnetään potilasviestinnässä sähköistä syövänhoidon verkkopoliklinikkaa eli Noona-sovellusta. Videovastaanotot ovat alkamassa myös Taysin syöpäpotilaille.

Vaikka osa sairaalassa suunnitelluista käynneistä korvataan epidemia-aikaan etäyhteydenotolla tai käyntejä siirretään, kutsutaan syöpäpotilas sairaalaan aina kun syövän hoidon takia se on välttämätöntä. Syövän diagnostiikka ja hoito toteutetaan mahdollisimman tehokkaasti ja oikea-aikaisesti.

Sairaalassa ja sen odotustiloissa kannattaa pitää turvaväliä muihin ihmisiin. Epidemia-aikana sairaalaan ei saa tulla ulkopuolisia ihmisiä, joten läheiset eivät tällä hetkellä voi tulla potilaan mukana sairaalaan. Yksilöllisissä tilanteissa voidaan tehdä poikkeuksia, esimerkiksi jos potilas tarvitsee saattajan liikkumisvaikeuksien vuoksi.

Epidemian aikana on erityisen tärkeää muistaa, että syöpäpotilaan pitää ilmoittaa puhelimitse sairaalaan flunssaoireistaan ennen käyntiä ja sopia henkilökunnan kanssa siitä, miten kannattaa toimia. Näin toimiessaan syöpäpotilas suojaa myös muita syöpäpotilaita ja syövänhoidon ammattilaisia.

Suomessa syöpälääkärit ovat verkostoituneet kansallisesti ja kansainvälisesti ja vaikka koronainfektio on uusi tauti, on muualta maailmasta ehtinyt jo kertyä tietoa hoitokokemuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.