Pormestari Lauri Lyly tarjoaa kuntia avuksi koronakriisiin liittyvän ruuhkan hoitamiseen – "Tarve on huutava"

Lauri Lyly (sd). Petteri Mäkinen

Pekka Ruissalo

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) tarjoaa kuntia avuksi valtion työ- ja elinkeinohallinnolle koronakriisiin liittyvän ruuhkan hoitamiseen.

– Kunnat voivat auttaa te-toimistoja ja kohdentaa omia työvoima- ja yrityspalveluhenkilöstöjään vahvemmin työnhakija- ja yrityspalvelujen hoitamiseen. Julkisen vallan on puhallettava tässä yhteen hiileen ja käytettävä kaikki yhteiset keinot tilanteen hoitamiseen. Tarve on huutava. Tähän voisimme kriisissä vastata uusilla jo kertaalleen työllisyyskokeilussa koetelluilla keinoilla sekä kokonaisvaltaisilla yrityspalveluilla, painottaa Lauri Lyly.

– Pirkanmaalla on valmistelussa useiden yrityspalvelutoimijoiden kriisiapuneuvonta yrityksille. Kriisiapu te-hallinnon ja kuntien kesken tulisi hoitaa yhdessä. Hallituksen kriisiajan tukitoimet yrityksille ovat mittavia, ja niiden toimeenpanossa tarvitaan myös kuntia. Te-toimistot tarvitsevat yhteistyötapoja yhtä lailla näin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Työnhakijoiden palvelujen ruuhkautuminen tarkoittaa, että ne asiakaspalvelun tehtävät, jotka laki määrittää te-toimistojen ja kuntien yhdessä viranomaistyönä hoidettavaksi, uhkaavat jäädä hoitamatta kokonaan.

Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista, että kunnat hoitavat näitä tehtäviä itsenäisesti.

Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa työllistymissuunnitelmaa korvaavien suunnitelmien laatiminen valtion ja kunnan kesken yhdessä työnhakija-asiakkaiden kanssa.

– Jos poikkeuslain turvin tai muilla tavoin määriteltäisiin, että kunnat voivat toimia tarvittaessa yksin näiden kohderyhmien palvelutuotannossa ja suunnata palvelujaan heikommassa asemassa oleville, turvattaisiin, etteivät he jää poikkeustilanteessa ilman palveluja ja apua, painottaa Lyly.

Näitä kohderyhmiä ovat erityisesti pitkäaikaistyöttömät, rakennetyöttömät, maahanmuuttajat, monet osatyökykyiset sekä nuoret. Mikäli poikkeustilanne pitkittyy kesän alkuun, kuten arvioiden mukaan tällä hetkellä näyttää, on myös vastavalmistuvien ja koulunsa päättävien nuorten tilanne huono.

– Tilanne työmarkkinoilla ja kesätyöpaikoissa on niin murheellinen, ettei paikkoja tahdo heille löytyä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että heihin ollaan yhteydessä ja ohjataan mielekkäisiin jatkopolkuihin, sanoo pormestari Lyly.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nokian Renkaat sulkee väliaikaisesti tehtaansa Venäjällä ja Yhdysvalloissa – Syynä koronavirus
    26.3.2020 17:00
  2. Tampereen kaupungin tilinpäätös vain 18 miljoonaa alijäämäinen – Pormestari Lyly: "Olemme onnistuneet kääntämään talouden suunnan kohti tasapainoa"
    7.2.2020 10:08

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut