Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Asukkaat olivat todella yllättyneitä ja liikuttuneita" – Etäopiskelevat Leinolan koulun kutosluokkalaiset kirjoittivat äidinkielentehtävänä kirjeet ulkomaailmasta eristyksissä oleville ikäihmisille

Viime keskiviikkoa Lahdensivun Kodissa luettiin kyynelsilmin lapsilta saatuja kirjeitä.

Leinolan koulun 6C-luokkalaiset kirjoittivat äidinkielen etäkoulutehtävänä kirjeet vanhuksille, joita he olivat käyneet aiemmin myös tapaamassa.

– Asukkaat olivat todella yllättyneitä ja liikuttuneita. He keskustelivat kahvipöydässä ja kyselivät toisiltaan, millaisen kirjeen kukin oli saanut, kertoo sairaanhoitaja Heini Nieminen puhelimitse.

Lahdensivun koti on Tampereen Naisyhdistys ry:n ylläpitämä tehostetun palveluasumisen yksikkö Ruotulassa.

Lapset vierailivat talvella Lahdensivun kodissa osana Yrityskylä-toimintaa, jossa kuudesluokkalaiset oppivat yhteiskunnan toimintaa ja tutustuvat eri ammatteihin.

– Lapset juttelivat vanhusten kanssa, kävelyttivät ja pelailivat pelejä. Se oli monelle lapselle silmiä avaava juttu, kertoo Leinolan koulun 6C-luokan opettaja Pasi Jokinen.

Yrityskylä-toiminta on valtakunnallista. Ideana on, että jokainen lapsi ikään kuin toimii tietyssä ammatissa ja hahmottaa sitä kautta, miten erilaiset työt pitävät yhteiskuntaa yllä.

Lapset on suljettu koronaviruksen vuoksi etäopiskeluun ja vanhainkodissa ei saa käydä nyt kukaan ulkopuolinen vierailulla, eivät edes omaiset.

Tilanne on poikkeuksellinen molemmille, ja lasten kirjeissä purettiin tuntoja muun muassa tästä asiasta.

– Minusta oli hienoa, että kirjeistä kajasti sellainen huoli, että miten teillä siellä menee. Paljon oli myös kannustavaa viestiä, että kyllä tästä selvitään, Pasi Jokinen kertoo.

Heini Nieminen keksi idean kirjeistä, koska lasten vierailusta oli Lahdensivun Kodissa puhuttu paljon. Pasi Jokinen tarttui ideaan heti ja laittoi lapsille viestin asiasta.

– Kirjeissä lapset olivat kirjoittaneet, että toivoisivat pääsevänsä käymään uudelleen, että oli kiva vierailla täällä. Asukkaat muistivat, että lapset olivat käyneet täällä ja tunnistivat heitä nimeltä, Nieminen kertoo.

Lahdensivun kodissa Heini Niemisen osastolla on 17 asukasta.

Leinolan koulun 6C-luokalla on 23 oppilasta, joten kirjeitä jäi jaettavaksi myös muille osastoille.

– Tämä oli kaikille asukkaille todella mukava yllätys. Oli kiva piristys lukea kuulumisia siitä, että muuallakin maailmassa ollaan eristyksissä, että he eivät ole ainoita, Nieminen sanoo.

Hän kertoo esimerkin Kerttu-asukkaasta, joka halusi lukea saamansa kirjeen monta kertaa.

– Kerttu kommentoi, että ihanaa, kun vanhuksia muistetaan, ja että kiva kuulla normaaleja lasten touhuja poikkeusoloissa.

Vanhuksista oli myös mukava lukea, että lapset haluavat taas kouluun, vaikka saavat olla nyt päivät pitkät kotona luvan kanssa.

Koronavirus koettelee kaikkien kansalaisten mielialaa, ja kokemusten jakaminen helpottaa.

Pasi Jokinen kertoo, että lapset ymmärtävät, ettei itsekeskeisyydellä pitkälle pötkitä.

– Lasten kirjeissä tuli hyvin esille, että he ovat ihan aidosti huolissaan.

Ylisukupolvinen kohtaaminen on tärkeää sekä lapsille että vanhuksille. Heini Nieminen huomasi lasten vierailulla, että koululaiset osasivat jutella ja pitää seuraa vanhuksille täysin luontevasti.

– Yllätyinkin vähän siitä, että kuudesluokkalaiset tykkäsivät olla vanhusten kanssa. He käyttäytyivät hienosti.