Sammonkadulta saa nyt lääkkeet ja pizzat samalta takapihalta – "Kyllä minulle on työnnetty Kela-korttiakin luukusta sisälle"

Tampereen Sammonkadulla samassa kiinteistössä sijaitsee kaksi hyvin erilaisen alan yritystä, jotka ymmärtävät toisiaan kuitenkin erinomaisesti.

Yhteistä on se, että korona tuli ja pisti lyhyessä ajassa lähes kaiken uusiksi. Nyt liiketoimintaa on ollut pakko järjestellä uuteen malliin.

Sammonkadun Apteekin apteekkari Erja Tienari-Tulijoki ja Pizzeria Evinin Armi Tasin seisovat kiinteistön takapihalla ja ihmettelevät, mitä kaikkea onkaan tapahtunut viimeisten viikkojen aikana. Koronaviruspandemia on muuttanut etenkin Evinin arkea: ruokaa haetaan lähinnä enää mukaan ja kassalle on asennettu paksu lasi tartuntojen ehkäisemiseksi.

– Onhan tämä melkoinen kolaus ja muutos. Myynti on romahtanut pandemian myötä: ainakin 70 prosenttia tuloistamme tuli siitä, että ihmiset tulevat meille syömään ravintolaan, Tasin kertoo.

Luukusta ei odoteta ihmeitä.

– Olen laskenut, että kymmenen prosenttia liikevaihdosta voi tulla tästä. Pysytään kuitenkin hengissä.

Tilanteessa on ollut onni onnettomuudessa. Evin valmisteli kiinteistön taakse noutoluukkua siten, että luukun piti avautua kesällä. Kun koronavirus eteni vauhdilla, myös noutoluukun suhteen laitettiin toimeksi.

– Voi varmaan sanoa, että luukku tuli tähän ikään kuin luonnollisesti... jonkun verran ihmiset ovat löytäneet tähän, mutta eivät vielä kovin tietoisesti, Armi Tasin kuvailee.

Muutaman kymmenen metrin päässä Sammonkadun Apteekilla on oma noutoluukkunsa. Ajatuksena on, että sitä voivat käyttää autolla tulevien lisäksi myös esimerkiksi koiranulkoiluttajat.

Tienari-Tulijoki sanoo, että palvelu on tarkoitettu kaikille apteekin asiakkaille, mutta erityisesti sen on tarkoitus helpottaa liikuntarajoitteisten asiakkaiden asiointia.

– Pari viikkoa sitten meillä oli tosi vilkasta. Ihmiset kävivät hakemassa käsidesiä niin ettei kaikille riittänytkään, samaten kipulääkkeitä. Nyt asiakasvirta on tasoittunut, ja drive in -luukku on löytänyt hyvin asiakkaita, sinne on kuitenkin helppo tulla.

Myös muut tahot ovat yrittäneet auttaa yrittäjien haastavassa tilanteessa.

– Taloyhtiö laittoi takapihalta kaikki parkkipaikat maksulliseksi. Se helpottaa osaltaan jonottamista, koska tilaa on enemmän, Armi Tasin sanoo.

Yrittäjät arvioivat, että vilinä voi kuitenkin olla tilapäinen seuraus.

– Nyt on ollut vilkkaampaa, mutta luulen että pikku hiljaa tässä vilske hiljenee kun ihmiset ovat hakeneet jo pitkäksi aikaa reseptilääkkeensä, Tienari-Tulijoki kuvailee.

Pieniä haasteitakin on ollut, kun kaksi drive in -luukkua löytyy samalta pihalta. Asiakkaina on käynyt niin nuoria kuin vanhempiakin ihmisiä, ja joiltain on saattanut mennä kaksi luukkuakin sekaisin.

– Kyllä minulle on työnnetty Kela-korttiakin luukusta sisälle, kuvailee Evinin työntekijä Evdo Tasin

Molemmat luukut palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaisesti.

– Toivon mukaan tällainen maailmantilanne olisi nopeasti ohi, yrittäjät sanovat yksituumaisesti.

Apteekin ja Evinin noutoluukut

Sammonkadulla sijaitsevat Sammonkadun Apteekki ja Pizzeria Evin ovat avanneet drive in -luukut.

Molempiin ratkaisuihin oli vahva käytännön tarve maailmalla jylläävän koronapandemian takia. Evinin Armi Tasin arvioi, että drive in -luukun vaikutus liikevaihtoon olisi kymmenen prosentin luokkaa.

Molemmat drive in -luukut palvelevat samoihin aikoihin samoina päivinä kuin apteekki ja pizzeria muutenkin ovat avoinna.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut