Kolumni: Ihmisen kokoinen kunta – "Unohtaa ei sovi läheisten ja omaisten apua"

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti osa julkisista palveluista suljetaan kokonaan, jolloin osa henkilöstöstä jää ilman työtehtäviä. Tampere kerää henkilöstöyksikön johdolla kaupungin resurssipankkia, josta näemme mahdollisuudet siirtää vapautuvaa henkilöstöä kriittisiin tehtäviin.

KuntaministeriSirpa Paateron (sd.) mukaan lisätyövoimaa tarvitaan erityisesti hoiva- ja kotipalveluihin, kun karanteeniin velvoitetuille yli 70-vuotiaille pyritään hoitamaan tarvittaessa kuntien puolesta ruokahuoltoa. Tampereella Kotitori ja Lähitorit tarjoavat apua niille ikääntyneille, jotka eivät ole kaupungin palvelujen piirissä ja tarvitsevat apua ruokahuoltoonsa.

Kuntatalouden tiedetään joutuvan kriisiin. Työjärjestelyissä tulee olla joustavuutta.

Tampereella resurssipankki tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lähihoitajan koulutuksen omaava lastenhoitaja siirretään lievittämään inhimillistä kärsimystä ja täydentämään hoivapuolen henkilöstövajausta vanhusten hoitolaitoksissa, palvelutaloissa ja sairaaloissa. Tehtäväjärjestelyjä katsotaan muutenkin uudelleen ja resursseja suunnataan kriittisiin tehtäviin.

On johtamisen tehtävä rakentaa järjestelmä, jossa avun tarjoaja ja avun saaja kohtaavat toisensa. Unohtaa ei sovi myöskään läheisten ja omaisten apua sekä naapuriapua.

Jokainen yli 70-vuotias ansaitsee kotiinsa toimitetun ruokahuollon ja huolenpidon muutenkin. Kirjastopuolen henkilö voi viedä ikäihmiselle kotiin lukemista. Kulttuuripuolen ihminen voi opastaa tietokonetaitoista ikäihmistä löytämään verkosta mielenkiintoista sisältöä karanteenipäiviä piristämään.

Eräs ikäihminen sai kotiinsa keikkuvan suihkutuolin korjaajan. Nostojalan lukon korjaukseen meni nuoremmalta 12 sekuntia. Toinen ikäihminen sai kotiinsa nuoremman henkilön, joka poisti kelloradion päivittäin klo 24 toistuvan herätyksen.

Ikäihmiset ja riskiryhmäläiset kokevat elämänsä turvalliseksi, kun heille viedään apu kotiin. Mahdollisten lomautusten ja irtisanomisten sijaan kuntatyöntekijä saa itselleen vapaaehtoisesti merkityksellistä tekemistä. Tehdään kunnastamme ihmisen kokoinen kunta.

Lassi Kaleva

Kirjoittaja on Tampereen perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut