Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona teki etätyön uudeksi normaaliksi, sanoo tamperelaisprofessori – "Tuottavuus kasvaa ja ympäristö säästyy"

Tampereen yliopiston sosiologian professori, suomalaista työelämää paljon tutkinut Harri Melin sanoo, että koronaviruksen sanelema etätyön tekeminen muuttaa yhteiskuntaa todennäköisesti hyvin monella eri tavalla.

– Nämä varsin dramaattiset vaiheet tekevät etätyön uudeksi normaaliksi. Keskiviikkona olin aamupäivällä kahdessa etäkokouksessa, ja hyvinhän se malli toimi. Kun ihmiset huomaavat, että homma toimii, he saattavat huomata ettei matkustelu kokousten perässä ole ollenkaan tarpeellista. Seurauksena voi olla siis se, että pendelöinti Helsingin ja Tampereen tai toisaalta Turun ja Tampereen välillä vähenee, Melin pohtii asiaa Tamperelaiselle sähköpostitse.

Koronaviruksen mukana voi seurata myös kokonaan uusi liiketalouden muoto.

– Erilaisten palveluiden tuleminen kotiin tulee yleistymään. Pizzat ovat jo tulleet kotiin, mutta varmasti tulee vielä lisää palveluja jotka tulevat kotiin. Tässä vaiheessa on toki vaikea arvioida, millaisia palveluita nämä olisivat.

Melinin mukaan etätyön historia ei vielä ole kovin pitkä. Syntyjuuret juontavat Yhdysvaltoihin ja 2000-luvun alkuun.

– Siellä IT-firmat kyllästyivät siihen, että työntekijöillä menee huomattavan paljon aikaa liikenneruuhkissa ja sitten tehtiin arvio, että työn tekeminen kotona olisi tehokkaampaa.

Sen jälkeen etätöistä on puhuttu säännöllisesti, Melinin mukaan tosin ensisijaisesti lähinnä puhuttu.

– Etätöiden mahdollisuudet tuntuvat olevan tiedossa: on nähty, että tuottavuus kasvaa, ympäristö säästyy ja hyvinvointi paranee, kun ihmiset voivat olla enemmän kotona. Yleisesti mallia ei ole ehkä kovin laajasti kokeiltu. Maailmantilanne pakottaa nyt sitten reagoimaan ja muuttamaan tuttuja käytäntöjä isossa mittakaavassa, Melin kuvailee omaa näkemystään.

Näkee Melin etätyömallissa myös uhkia. Moni voi ajatella seinien kaatuvan herkästi päälle.

– Nyt tilanne on se, että ihminen on käytännössä pakotettu kolmeksi kuukaudeksi etätöihin. Monet ihmiset kuitenkin arvostavat ja kokevat työyhteisön tarpeelliseksi: ihminen on kuitenkin yhteisöllinen eläin, joka kaipaa niin yhteisöä kuin työkavereitakin. Sitten on vaikkapa ravintola-ala, jonka tulevaisuus on täysin avoinna nyt.

Professori itse on huomannut kuuluvansa sosiaalisten eläinten sarjaan.

– Nyt olemme työkavereiden kanssa tehneet niin, että joka aamu kello 9–10 vietetään virtuaalinen kahvitunti ja vaihdetaan kuulumiset.