Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Taksinkuljettaja jätti jatkuvaa valvontaa vaativan alaikäisen lapsen koulun pihaan – Oikeus päätti hylätä syytteen heitteillepanosta

Pirkanmaan käräjäoikeus on päättänyt hylätä täkäläistä taksinkuljettajaa koskeneen syytteen heitteillepanosta. Käsittelyssä ollut tapaus ajoittui Tampereelle ja alkusyksyyn vuonna 2018: tuolloin taksinkuljettaja oli kyydinnyt alaikäistä lasta kouluun ja jättänyt tämän yksin koulun pihalle.

Tuomio on lainvoimainen, joten siitä ei voi valittaa ylimpiin oikeusasteisiin.

Syyttäjän mukaan lapsen osalta oli annettu tarkka määräys siitä, ettei lasta tule missään tapauksessa jättää yksin hänen kehitykseensä liittyneiden seikkojen takia.

– Yleensä hän juoksee kävelemisen haasteidensa takia, ei ymmärrä liikenteen vaaroja ja on käytännössä aina aikuisen valvonnassa, kuvaillaan lapsen ominaisuuksia päätöslauselmassa.

Taksinkuljettaja kertoi esitutkinnassa, että järjestelmään oli jätetty merkintä "älä jätä". Hänelle ei ollut kuitenkaan selvinnyt, mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa. Taksinkuljettaja on kertonut kyydinneensä asianomistajan kouluun, jossa tämä oli ottanut reppunsa ja noussut autosta. Taksinkuljettaja kertoo odottaneensa pihassa sen aikaa, kunnes kiipeilytelineillä olleet lapset olivat huutaneet asianomistajan luokseen leikkimään. Tämä oli juossut näiden luokse.

Tämän jälkeen kuljettaja oli poistanut ajoneuvostaan koulukyytimerkin, seisoskellut hetken ulkona ja ajanut pois. Hän ei ollut tiennyt asianomistajan terveydentilasta.

Oikeus päätti hylätä taksinkuljettajaa koskevat syytteet osin tämän lausunnon pohjalta. Oikeus katsoi, että lapsi ei ole jäänyt ainakaan kuljettajan tieten avuttomaan tilaan eikä vaaran piiriin; hän oli jäänyt ystäviensä seuraan koulunkäynnin alkaessa, joten hänen poistumisensa seurasta ei ole vaikuttanut todennäköiseltä. Lisäksi tältä osin on asiaan liittyneiden tapahtumatietojen ja kellonaikojen osalta esitetyn valossa syntynyt vahva vaikutelma siitä, että paikalla tai sen välittömässä läheisyydessä on ollut jo valvova opettajakin.