Kansanedustaja Sari Tanus toivoo yritysten vuokranantajilta nyt joustavuutta – "Pieniin yrityksiin kriisi on iskenyt nopeasti"

Kansanedustaja Sari Tanus (kd.) toivoo yritysten vuokranantajilta nyt joustavuutta hankalassa tilanteessa. Pekka Ruissalo/ESM:n arkisto

Pekka Ruissalo

Kristillisdemokraattien tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus vetoaa vuokranantajiin ja muihin palveluntarjoajiin joustavuuden puolesta. Tanus muistuttaa, että yritysten kassavirran katkeaminen vaikuttaa välittömästi myös vuokranantajiin.

Tanuksen mukaan on tärkeää, että vuokranantajat reagoivat yritysten muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti. Koronapandemian aiheuttama talousshokki osuu ihmisiin ja yrityksiin hyvin epätasaisesti.

– Varsinkin pieniin yrityksiin kriisi on iskenyt nopeasti. Monen pienyrityksen liikevaihto on suorastaan romahtanut, joillakin aloilla kaupankäynti on loppunut kokonaan, Tanus toteaa tiedotteessaan.

Suomessa on Tanuksen mukaan ilmennyt esimerkillistä joustavuutta ja vastaantuloa yrittäjiä kohtaan, kun osa liikehuoneistojen vuokranantajista on ilmoittanut vuokranmaksuvapaasta kuukaudesta tai laskevansa vuokraa tilapäisesti. Tätä Tanus arvostaa.

– Näin toimimalla luodaan sekä välittämisen ilmapiiriä että pelastetaan yrityksiä.

– Pitää muistaa, että jos pienyrittäjät ajetaan konkurssiin, myös kiinteistönhaltijoiden vuokratulot laskevat pysyvästi. Samoin käy, jos ihmiset ajetaan kadulle. Annetaanko Suomessa tapahtua sama kuin Espanjassa eurokriisin ja kiinteistökuplan puhkeamisen jälkeen, kun ihmisiä ajettiin kadulle asunnoistaan samaan aikaan kun lukemattomat kiinteistöt jäivät tyhjiksi? Tällaiset inhimilliset tragediat ovat täysin tarpeettomia, Sari Tanus muistuttaa.

Tanus on lisäksi pöyristynyt pörssiyhtiö Kojamon toiminnasta.

– Kojamo, yksi Suomen suurimmista vuokranantajista, ilmoitti vuokrankorotuksista osassa hallinnoimistaan asuinkiinteistöistä 19.3., eli vain päivä valmiuslain voimaantulon jälkeen. Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti viime viikolla laajentavansa yksityisen sektorin osto-ohjelmaansa, jotta se voi tukea yrityksiä koronakriisin aikana. EKP:n tukisalkkuun kuuluvat myös kiinteistösijoitusyhtiöt Kojamo ja Citycon, jotka eivät ole minkäänlaisissa talousvaikeuksissa, kansanedustaja hämmästelee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut