Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiastadionin remonttiin epäillään liittyvän laittomuuksia – pääurakoitsijalta tutkintapyyntö

Olympiastadionin peruskorjaushankkeen pääurakoitsija Skanskatekee poliisille tutkintapyynnön työntekijöihin kohdistuneesta mahdollisesta uhkailusta ja epäasiallisesta kohtelusta.

Skanskan tiedotteessa kerrotaan Ylen MOT-ohjelman käsitelleen 30. maaliskuuta Olympiastadionin hanketta, ohjelmassa Skanskan alihankkijoiden työntekijät kertovat siitä, että heille ei ole maksettu työehtosopimusten mukaista palkkaa. Osa alihankkijoiden työntekijöistä kertoi myös kokeneensa uhkailua ja muuta epäasiallista kohtelua.

Skanskan mukaan sentyömailla ei suvaita syrjintää tai häirintää missään muodossa. Skanskan työmaaperehdytyksessä rohkaistaan työntekijöitä kertomaan havaitsemistaan epäkohdista työnjohdolle. Uhkailuepäilyjen osalta Skanska tekee poliisille pyynnön tutkia asia, ja Skanska pyrkii selvittämään sitä myös itse.

Skanska on jo aiemmin selvittänyt yhdessä Rakennusliiton kanssa tietoonsa tulleet palkkaepäselvyydet, kuten MOT-ohjelmassa kerrottiin. Silloin kaikki avonaiset asiat saatiin selvitettyä. Nyt Skanska tekee vielä jatkoselvityksen asiasta.

– Käymme palkka-asiat uudelleen läpi. Selvityksemme kohdistuu niihin yrityksiin, joilla palkkaepäselvyyksiä on ollut. Ohjelmasta saadut tiedot auttavat meitä kohdistamaan selvitystämme, kertoo Skanskan työsuhdepäällikkö Anu Aspiala tiedotteessa.

Selvityksen jälkeen Skanska päättää mahdollisista jatkotoimista.

– Olemme pahoillamme siitä, että alihankkijoidemme työntekijöitä on kohdeltu epäasiallisesti Skanskan työmaalla, ja otamme tämän erittäin vakavasti. Edellytämme alihankkijoitamme, että ne noudattavat lakia ja Skanskan eettistä ohjetta alihankkijoille. Emme jatka yhteistyötä yritysten kanssa, jotka eivät näitä vaatimuksia noudata, toteaa Aspiala.

Olympiastadionin työmaalle on perehdytetty Skanskan mukaan noin 5 500 työntekijää vuosina 2017–2020. Hankkeessa on toiminut Skanskaan nähden suorassa sopimussuhteessa noin 280–300 alihankkijaa ja tavarantoimittajaa. Lisäksi hankkeella on tilaajaan sopimussuhteessa olevia sivu-urakoitsijoita, joilla on omia aliurakoitsijoitaan. Skanskalla on erilaiset velvoitteet suhteessa omiin aliurakoitsijoihinsa ja sivu-urakoitsijoihin.

Olympiastadionin urakka on projektinjohtourakka, mikä tarkoittaa myös sitä, että kaikki hankinnat käsitellään yhdessä tilaajan eli Helsingin kaupungin edustajien kanssa ja tilaaja hyväksyy ne.