Eläinsuojeluyhdistys neuvoo: Näin eläin selviää korona-ajan – "Kannattaa etukäteen miettiä, mitä mahdollisuuksia on saada apua"

Koronaviruspandemia on lisännyt yhteydenottojen määrää myös Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksessä.

Järjestön varapuheenjohtaja Minna Hölttä kertoo puhelimitse Tamperelaiselle, että moni on soittanut ja kysellyt, miten voisivat varustautua sellaista tilannetta varten, jos itse sairastuvat ja jonkun pitäisi huolehtia lemmikkieläimestä.

– Ihmiset ovat olleet selkeästi huolissaan siitä, että jos itse sairastuu. Viime viikon aikana tuli muutamia soittoja, joissa tämä oli ainoa syy ottaa yhteyttä. Varsinaista ruoka-apua kyseltiin parissa soitossa, Hölttä kuvailee.

Varsinaisia tarvike- tai ruoka-apuun liittyviä kyselyitä eläinsuojeluyhdistykselle ei ole vielä tullut Höltän mukaan.

– Olemme täällä päässä kuitenkin odottavalla kannalla. Nyt kun epidemia etenee, voi olla että avun tarvetta tulee lisää.

Eläinsuojeluyhdistys ei tarjoa hoitopalveluita, mutta muunlaista apua kuitenkin on tarjolla.

– Jos lemmikinomistajalle tulee taloudellisia vaikeuksia, pystytään tarjoamaan tällaisissa tapauksissa esimerkiksi ruoka-apua kun koronaviruksen myötä moni joutuu lomautetuksi. Lisäksi voimme olla apuna kartoittamassa vaihtoehtoja hakea hoitoapua, Hölttä kuvailee.

Hölttä painottaa, että on ensiarvoisen tärkeää että lemmikin omistaja varautuu ja valmistautuu etukäteen mahdollisiin epidemian tuleviin käänteisiin.

– Kannattaa etukäteen miettiä, mitä mahdollisuuksia on hakea ja saada apua silloin, jos joutuu sairaalahoitoon – tai jos on niin kovassa kuumeessa ettei pysty koiraa lenkittämään. Voisiko omasta kaupunginosayhdistyksestä olla tällaisessa tilanteessa apua?

Hölttä toppuuttelee heitä, jotka ovat saattaneet olla huolissaan siitä, voiko koronavirus tarttua eläimestä tai voiko eläin sairastua siihen.

– Tutkimukset eivät tue sitä, että korona tarttuisi eläimestä ihmiseen tai eläimestä eläimeen. Ajankohtaista tutkimustietoa kuitenkin kannattaa seurata koko ajan – THL on tässä erittäin suositeltava taho, Hölttä sanoo.

Yleisesti ottaen hän toivoo, että ihmisillä olisi tässä maailmantilanteessa mahdollisimman pieni kynnys toisaalta auttaa ja toisaalta tulla autetuksi.

Tämä neuvo korostuu Höltän mukaan etenkin silloin, mikäli eläimen omistava ihminen kuuluu johonkin riskiryhmään.

– Ennakkoluulottomasti kannattaa naapurilta kysellä, voiko auttaa jos näyttää siltä että apu on tarpeen. Myös eläinsuojeluyhdistys auttaa matalalla kynnyksellä. Toivon, että yhteyttä otetaan mieluummin ajoissa kuin liian myöhään, jos tuntuu että ongelmia on. Ei kannata jäädä yksin, sillä monenlaista apua on saatavilla, Hölttä vinkkaa.

Neuvot omistajille

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että eläinten hyvinvointi on varmistettava myös koronavirusepidemian aikana.

Koti- ja lemmikkieläimille kannattaa varata kotivaraa samaan tapaan kuin ihmisillekin: ruokaa, vettä, lääkkeitä ja esimerkiksi hoito-ohjeet.

Ruoan ja tavaran hamstraamiselle ei kuitenkaan eläintenkään kohdalla ole tarvetta.

Eläimen omistajan vastuulla on myös varmistaa eläimen hoito siltä varalta, että omistaja itse sairastuu tai joutuu karanteeniin. Tämä neuvo korostuu erityisesti riskiryhmään kuuluvien osalta.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut