Tampereen kauppakamari: Yrityksille rahaa ja selkeät linjaukset, mitä pitää sulkea

Kauppakamarien päivitetty kysely koronavirusepidemian vaikutuksista yrityksiin kertoo, että tilanne on heikentynyt kahdessa viikossa selvästi.

– Yritykset tarvitsevat nyt suoraa rahallista tukea ja selkeät linjaukset, mitkä toiminnot suljetaan. Kriittisintä on pienillä palvelu-, tapahtuma-, ravintola-alan yrityksillä sekä niitä palvelevilla ja tukevilla yrityksillä, korostaa Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen tiedotteessa.

Tampereen kauppakamarin jäsenistä kyselyyn vastasi liki 500 yritystä, ja niistä 95,6 prosenttia arvioi koronaviruksen vaikuttaneen yrityksen toimintaan.

Liikevaihtoon sen arvioi vaikuttaneen negatiivisesti jonkin verran 37,2 prosenttia (aiemmin 35,2 prosenttia) ja paljon 39 (19,3) prosenttia. Kahden seuraavan kuukauden aikana negatiivisia vaikutuksia liikevaihtoon odottaa jonkin verran 35,6 prosenttia (47,1) ja paljon 56,9 prosenttia (43,8).

YT-neuvottelukutsuja tai lomautuksia oli annettu 41 prosentissa yrityksistä (23,7), kahden kuukauden päästä lomautuksia tai irtisanomisia ennakoi noin 60 prosenttia vastaajista (50). Konkurssin riskin arvioi koronaviruksen vuoksi nousseen noin 37,2 prosenttia vastaajista (31,3).

– Luvut kertovat karua kieltä yritysten ja kohta myös kansantaloutemme tilasta. Olemme menossa kohti itsenäisyytemme ajan pahinta kriisiä, joka ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti eikä sen vaikutuksista voi välttyä kukaan tai mikään yritys hyvinvointiyhteiskunnastamme puhumattakaan. Antti Eskelinen sanoo.

Yrityksiltä kysyttiin myös, ovatko ne käyttäneet tai aikovatko käyttää koronaviruksen takia yrityksille suunnattuja joustoja. Tampereen kauppakamarin jäsenistä tukia ei aio käyttää 33,5 prosenttia. Verottajan myöntämiä joustoja käytti tai käyttäisi noin 42 prosenttia, eläkemaksujen pidempää maksuaikaa 38 prosenttia, Business Finlandin kehitysrahoitusta 37,4 prosenttia ja pankkilainaa ja/tai lyhennysvapautta 37 prosenttia vastaajista.

Avoimeen kysymykseen ovatko uudet rahoitusinstrumentit toimivia ja auttavatko ne yritystä, Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksissä arviot rahoitusinstrumenteista vaihtelivat vaikuttavasta riittämättömään ja sekavaan. Avoimia vastauksia saatiin reilu 200.

Yleisesti oltiin sitä mieltä, että maksujen ja velvoitteiden siirto ei auta, koska maksut kasautuvat ja nykyistä ongelmaa siirretään vain eteenpäin. Tarvitaan suoria maksuihin kohdistuvia helpotuksia, jotta apu menee sinne minne sen pitää mennä.

Suuri osa vastaajista piti tärkeimpänä saada helpotuksia arvonlisäveroon, joko jo maksettujen verojen palautuksina tai myöhempinä helpotuksina.

Edellinen kysely tehtiin 16. –17.3., nyt vastausaika oli 30. –31.3. Kysely lähetettiin kaikille kauppakamarien jäsenyrityksille. Vastauksia kertyi yli 3400.

Tampereen kauppakamarin jäsenistä kyselyyn vastasi noin 470 yritystä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut