Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Tämä ei ole hyvä hetki – "On täysin ok lannistua, tuntea voimattomuutta ja masennusta"

Sinun ei tarvitse pystyä nyt uusiin projekteihin. Ei kirjoittaa kirjaa, jumpata itseäsi huippukuntoon, opettaa lapsiasi täydellisiin suorituksiin.

Sinun ei tarvitse perustaa uutta liiketoimintaa, olla tuottelias ja luova. On täysin ok lannistua, tuntea voimattomuutta ja masennusta.

Moni saattaa sanoa että tämä on hyvä hetki tehdä asioita jotka ovat jääneet tekemättä. Yhtälailla voi sanoa että tämä EI OLE hyvä hetki. Olemme kollektiivisessa kriisissä. Emme tiedä mitä tarkalleen tapahtuu, epävarmuus syö voimavaroja ja eteenpäin on vaikea suunnitella.

Monia meistä painaa huoli lähimmäisten terveydestä ja jaksamisesta. Useat ovat täysin uupuneita etätöiden ja kotikoulun pyörittämisestä.

Moni on menettänyt toimeentulonsa ja tulevaisuuden suunnitelmansa. Asiat jotka ovat tuoneet turvaa ja kannatelleet arkea, saattavat olla nyt lähes kokonaan poissa.

Jos nousit tänään sängystä, harjasit hampaasi ja puhuit rakkaidesi kanssa, olet tehnyt kaikkein tärkeimmät asiat.

Jos sinulla ei ole lähimmäisiä ja käyt kriisiä läpi yksin, nyt on hyvä hetki ottaa yhteyttä auttavaan puhelimeen, pyytää vertaistukea ja rajata uutisten lukemista.

Maksuton vertaistukipuhelin palvelee numerossa 0800 177599. Valtakunnallinen kriisitukipuhelin, joka on auki ympäri vuorokauden numerolla 09 2525 0111.

Ota yhteyttä näihin tahoihin matalalla kynnyksellä.

Nukkuminen, syöminen ja pieni liikunta ovat tärkeitä. Muista juoda riittävästi vettä. Kerro huolistasi, jaa tunteesi. Älä uuvuta itseäsi liikaa, vaikka kodin tai perheen kannattelu olisi sinulle tuttua. Emme tiedä kuinka kauan koronakriisi kestää. Jaa voimavarasi siten että jaksat pidemmän ajan.

Jos tunnet lapsen tai nuoren, jonka kotona saattaa olla turvatonta, ota häneen yhteyttä. Pidä yhteyttä lähipiirisi yksinasuviin, erityisesti iäkkäisiin ihmisiin. Tee näin kuitenkin vain, jos sinulla itselläsi on tähän voimia. Anna itsesi välillä vain levätä. Jos löydät itsestäsi ja kriisistä positiivisia puolia ja pystyt tekemään asioita jotka ovat jääneet rästiin, hyödynnä tämä hetki.

Muista kuitenkin, että jos et tähän pysty, se on täysin ok.

Tiina Elovaara

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sin.).