”Rutiinit kannattaa muistaa säilyttää” – Tampereen mielenterveysseura juhlii etätyön merkeissä

Tampereen mielenterveysseura täyttää 45 vuotta. Kuten monella muullakin päivänsankarilla, juhliminen saa nyt jäädä tai siirtyä.

Yhdistys juhlii tiiviisti työn merkeissä. Tässä tapauksessa etätyön.

– Viime viikkoina olemme siirtyneet kokonaan etäyhteyksiin. Tunnetuin toimintamme Kriisikeskus Osviitta ottaa asiakkaita vastaan vain puhelimitse ja videoyhteyksillä, toiminnanjohtaja Kati Rikala kertoo.

Koronavirus näkyi arjessa jo viime viikolla. Valtakunnallisen kriisipuhelimen soitoista joka viides käsitteli viruksen aiheuttamia pelkoja. Rikala arvelee, että asiakasmäärät tulevat nousemaan lähiviikkoina myös Tampereella.

Tampereen mielenterveysseura perustettiin paikallistoimikuntana vuonna 1975 vapaaehtoisen mielenterveystyön ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Viime vuonna asiakaskäyntejä Osviitassa oli noin 3 200. Työtä tekevät toiminnanjohtajan lisäksi viisi kriisityöntekijää ja noin 70 tehtävään koulutettua vapaaehtoista tukihenkilöä. Normaalioloissa asiakkaita otetaan vastaan arkisin yhdistyksen tiloissa Sorinkadulla.

– Riittävä syy tulla meille Osviittaan on, että kävijä toivoo ulkopuolista keskusteluapua. Kriisin ei tarvitse olla mitenkään valtavan iso. Yleisimpiä tulosyitä ovat parisuhdeongelmat ja yleinen paha olo, jonka takaa löytyy ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, Rikala kertoo.

Uusia toimintamuotoja ovat hankkeet. Mielikahvila tarjoaa kohtaamispaikan ja monimuotoista vapaaehtoistyötä, esimerkiksi kauppa-apua. Mieli matkalla -hanke vie autollaan mielenterveyden osaamista Pirkanmaan kuntiin.

Rikalan mukaan kriisiaikana jokainen voi miettiä keinoja rauhoittaa kehonsa ja mielensä. Monet rauhoittuvat kotiaskareiden, lempimusiikin, kirjan tai vaikka leipomisen parissa. Luonnossa on hyvä liikkua määräysten rajoissa. Netistä löytyy paljon vertaistukea, keskusteluryhmiä ja chatteja.

– Myös kiitollisuusharjoitus siitä, mikä omalla kohdalla on hyvin, voi rauhoittaa hermostoa ja kohottaa mielialaa. Se, mistä huolehtii ja mitä jatkuvasti ajattelee, voi alkaa tuntua hyvin todelliselta, vaikka ei olisikaan todellisuutta. Me ammattilaiset jaksamme korostaa rutiineja, eli kannattaa säilyttää tietyt perusjutut. Tämä olisi tärkeää varsinkin lasten ja nuorten kanssa, Rikala kannustaa.

Toiminnan päärahoittajat ovat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ja Tampereen kaupunki.

Kati Rikala

Tampereen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja 2,5 vuotta ja kriisityöntekijänä 8 vuotta

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut