Päätos on tehty: Tampereen puhutuimmalla saarella on nyt nimi! – Tamperelaisen kilpailuun tuli yli 500 nimiehdotusta saarelle

Näsijärveen Vaitinaron edustalle suunniteltu saari on saanut nimen.

Tampereen kaupungin kadunnimitoimikunta nimesi saaren Näsisaareksi.

Louhittavasta murskeesta tehtävällä saarella kulkisi ensin raitiotie ja myöhemmin saarelle on tarkoitus kaavoittaa myös asuntoja.

– Tuskin Näsijärveen tulee sellaista saarta, joka merkittävyydeltään pääsisi lähellekään tätä. Samalla se kertoo vaikkapa Kuopion torilla ihmisille sen, että saari löytyy Näsijärvestä Tampereelta, perustelee kadunnimitoimikunnan puheenjohtaja Jarno Lahtinen nimivalintaa.

Lahtisen mukaan nimen muodoksi valikoitui genetiivitön Näsisaari siksi, että nimen perusosa on paremmin esillä.

Kadunnimitoimikunnassa pohdittiin myös sitä, koetaanko Näsisaari tai Näsinsaari tylsäksi valinnaksi.

– Aluksi voisi ajatella, että nämä nimiehdotukset eivät ole kovin omaperäisiä. Mutta toisaalta kun asiaa ajattelee enemmän: Jos Näsijärvellä sijaitsisi jossain Näsisaari tai Näsinsaari, sen sopisi olla erittäin merkittävä saari. Ja missä tällainen merkittävä saari voisi olla, jollei juuri tällä paikalla? Tuskinpa mihinkään muualle Näsijärvelle on koskaan tulossa sellaista saarta, joka olisi merkittävyydeltään lähellekään tätä suunniteltua saarta. Näillä perustella Näsisaari ja Näsinsaari ovat hyviä vaihtoehtoja saaren nimeksi, todetaan saaren nimen käsittelyn esitystekstissä.

Saaren nimen pohjalta Hiedanrannan Nottbeckinaukiolta saaren läpi kulkeva katu nimetään Näsisaaren bulevardiksi.

Näsisaaren ja Näsinsaaren kanssa loppusuoralla kilpailivat Hietasaari, Hietasalo tai Hiedansaari sekä Sulkasaari.

– Hietasaari olisi viitannut osuvasti Hiedanrantaan, mutta ulkopaikkakuntalainen ei miellä sitä niin helposti tamperelaiseksi paikaksi kuin Näsisaaren, perustelee Lahtinen.

Sulkavuori taas olisi viitannut siihen, että saari on tarkoitus rakentaa pääasiassa Sulkavuoresta saatavalla louheella. Monissa alustavissa hahmotelmissa saari olisi muistuttanut muodoltaan sulkaa.

– Faktojen kannalta nimi ei olisi lopulta täysin kuvaava, koska Sulkavuoresta saataisiin vain osa saareen tarvittavasta louheesta. Sekin on vielä epävarmaa, tuleeko saaren lopullinen muoto olemaan sulkamainen, pohtii kadunnimitoimikunnan sihteeri Dani Kulonpää

Kadunnimitoimikunta käytti nimeämisessä pohjana Kaupunkilehti Tamperelaisessa 7.–17. maaliskuuta pidettyä nimikilpailua. Lukijat ehdottivat saarelle yli 500 eri nimeä. Nimiä, joita ehdotettiin enemmän kuin kolme kertaa, oli yli 40. Päätöksen saaren nimestä teki kadunnimitoimikunta ja sen vahvistaa kaupunginvaltuusto asemakaavan hyväksymisen yhteydessä.

Asemakaavaehdotuksen on tarkoitus valmistua nähtäville kevään aikana. Nyt tehtävässä asemakaavassa otetaan kantaa vain ratikan reittiin. Varsinainen saaren korttelialueiden asemakaava tehdään myöhemmin.

Vaikka saarella on nyt nimi, sen ilmestyminen Näsijärveen on yhä epävarmaa. Toistaiseksi konkreettisin este saaren syntymiselle on se, että aluehallintoviraston myöntämästä täyttöluvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Uudessa lupahakemuksessa täyttömaan ja mantereen välille on jätetty reilun 30 metrin kanaali, joten uusi alue olisi maantieteellisestikin saari.

Minkälaisia nimiä Tamperelaisen lukijat ehdottivat Tampereen puhutuimmalle saarelle? Lue keskiviikon lehdestä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut