Lauri Lylyn kolumni: Me autamme sinua, auta sinä noudattamalla ohjeita – "Tauti ei katso vuosituloja, eikä yhteiskunnallista asemaa"

Kun terveydellinen kriisi yllättää, ovat ammattilaiset valmiina. Useimmiten he ovat kuntien tai sairaanhoitopiirien ammattilaisia. Olemme hankkineet ja suunnitelleet. Olemme kouluttautuneet ja olemme varautuneet. Nyt kaikkea tätä tarvitaan.

Tämä ei ole harjoitus. Tämä on totisinta totta. Osa väestöstämme on karanteenissa. Osa on sairaalassa ja osa tehohoidossa. Onneksi suurin osa on vielä terveenä.

Tässä pitkittyvässä poikkeustilanteessa koko yhteiskunnan paras suojautumiskeino on noudattaa annettuja ohjeita. Se koskee meistä jokaista. Kunkin toiminta vaikutta kokonaisuuteen.

Tauti tarttuu, olipa kyseessä eläkeläinen, viranhaltija, toimitusjohtaja, lähihoitaja tai linja-autonkuljettaja. Tauti ei katso vuosituloja, eikä yhteiskunnallista asemaa.

Sen edessä me olemme yhdenvertaisia. Sellaisena hetkenä toivoo, että apua saa yhdenvertaisesti.

Meidän vastuumme on huolehtia, ettemme levitä tautia holtittomasti ja suojelemme heitä, joille tauti on kohtalokas. Päältä päin emme näe, kenen perhepiirissä on keuhkosairas, iäkäs tai muu riskiryhmäläinen.

Voimme vaikuttaa siihen, miten nopeasti tauti leviä ja miten laajalle. Mitä paremmin toimimme nyt, sitä nopeammin saamme koronaepidemian haltuumme.

Kohtaamme tilanteen yhdessä, ja silti erikseen. Jokainen käy oman kamppailunsa taudin kanssa, toimeentulon säilyttämisen kanssa ja arjen elon kanssa.

Elämänpiirin pienentyessä tarvitaan mielen joustavuutta ja keinoja pitää yhteyttä yli seinien asettamien rajojen.

On ollut lohduttavaa huomata, miten nopeasti ja päämäärätietoisesti pystymme yhtenä porukkana toimimaan.

Lapset saavat yhä opetusta. Vanhukset yhä ruokaa ja hoivaa. Yhä kaupasta saa tarvittavan elämiseen. Yhä toimivat tietoliikenneyhteydet.

Tämä on suomalaisen yhteiskunnan kulmakivi: yksituumaisuus.

Vaikeina hetkinä me suomalaiset olemme aina tukeutuneet toisiimme. Olemme antaneet ja saaneet naapuriapua. Olemme tukeneet yrittäjiä. Olemme järjestäneet julkisia palveluita.

Tavoite on turvata palvelut. Ratkaisuntekijöinä ovat kunnat, joilla on vuosikymmenien kokemus maamme hyvinvoinnin ja kriisiaikojen turvaajina.

Kuntien henkilöstö on juuri sinua varten, tavallisenakin päivänä.

Lauri Lyly

kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.)

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut