Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin etenee korona-aika Pirkanmaalla: Epidemiahuippua odotetaan kesäkuuhun

Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjäsestä on muutamassa viikossa tullut todennäköisesti maakunnan kysytyin asiantuntija. Samana aikana on pitänyt tehdä parhaansa sen suhteen, että koronavirustartuntojen määrä pysyisi aisoissa Pirkanmaalla.

Toimittajien soittojen myötä Syrjänen on oppinut tunnistamaan myös sen, mitä epidemian edetessä ammattikunta kysyy.

Kysymykseen siitä, miksi tartuntojen määrissä on ollut havaittavissa tiettyä piikkiä perjantaina ja lauantaina, hän on vastannut jo monta kertaa. Ja vastaa jälleen.

– Se on mennyt niin, että tartunnan saanut on pohtinut esimerkiksi tiistaista asti, onko syytä mennä tutkimuksiin ja tulee sitten perjantaina tai lauantaina kun työviikko on ohi. Se on toisaalta ollut ohjekin, että ensin seuraa tilannetta pari päivää. Se on toisaalta ollut ohjekin, että ensin seuraa tilannetta pari päivää ja tulee sitten, jos tuntemukset eivät mene ohi ja tauti ei ala helpottaa. Sen jälkeen sitten ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Syrjänen valaisee asiaa Tamperelaiselle puhelimitse.

Myös siitä sairaanhoitopiirissä on jo ennakkotapauksia, että koronaoireita epäillyt on osoittautunut testin myötä terveeksi.

Tiistaina Pirkanmaalla oli todettu neljänä uutta koronatartuntaa. Yhteensä tapauksia on maakunnassa kirjattu 144.

Määrässä ei ole kuitenkaan ollut valtavaa kasvua, joten voiko tehdä sen tulkinnan tai johtopäätöksen että pahin on jo ohi?

– Kun katselee THL:n tilastoja, Pirkanmaalla ei ole enempää todettuja tartuntoja kuin esimerkiksi Keski-Suomen, Etelä-Savon tai Lapin sairaanhoitopiirinkään alueella. Ei voi sanoa, että tauti olisi vielä taittunut. Epidemia ei ole vielä kunnolla alkanutkaan – uusia tartuntoja tulee tasaiseen tahtiin ja todennäköisesti epidemian huippu osuu kesäkuulle, Syrjänen sanoo.

Tays muutti testauskriteerejään hieman viime perjantaina. Nyt Tays testaa tarvittaessa myös hengitystieinfektioista kärsiviä iäkkäämpiä ihmisiä sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien hengitystieinfektio-oireisia perheenjäseniä.

Syrjäsen mukaan maakunnassa on tähän mennessä tehty 600 testiä 100 000 asukasta kohti.

– Meillä on mielestäni hyvin kapasiteettia testauksia varten. Ennakointi ja ennakolta varautuminen on olennainen asia. Seuraavaksi on tulossa pääsiäinen ja pitkät pyhät, joiden osalta voin sanoa jo tässä vaiheessa että hoitokapasiteetti ja toimintavalmius varmasti riittää. Epidemian huipun arvioidaan osuvan kesäkuuhun, Syrjänen sanoo arvionaan tulevaisuudesta.