Näin etenee korona-aika Pirkanmaalla: Epidemiahuippua odotetaan kesäkuuhun

Pekka Ruissalo

Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjäsestä on muutamassa viikossa tullut todennäköisesti maakunnan kysytyin asiantuntija. Samana aikana on pitänyt tehdä parhaansa sen suhteen, että koronavirustartuntojen määrä pysyisi aisoissa Pirkanmaalla.

Toimittajien soittojen myötä Syrjänen on oppinut tunnistamaan myös sen, mitä epidemian edetessä ammattikunta kysyy.

Kysymykseen siitä, miksi tartuntojen määrissä on ollut havaittavissa tiettyä piikkiä perjantaina ja lauantaina, hän on vastannut jo monta kertaa. Ja vastaa jälleen.

– Se on mennyt niin, että tartunnan saanut on pohtinut esimerkiksi tiistaista asti, onko syytä mennä tutkimuksiin ja tulee sitten perjantaina tai lauantaina kun työviikko on ohi. Se on toisaalta ollut ohjekin, että ensin seuraa tilannetta pari päivää. Se on toisaalta ollut ohjekin, että ensin seuraa tilannetta pari päivää ja tulee sitten, jos tuntemukset eivät mene ohi ja tauti ei ala helpottaa. Sen jälkeen sitten ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Syrjänen valaisee asiaa Tamperelaiselle puhelimitse.

Myös siitä sairaanhoitopiirissä on jo ennakkotapauksia, että koronaoireita epäillyt on osoittautunut testin myötä terveeksi.

Tiistaina Pirkanmaalla oli todettu neljänä uutta koronatartuntaa. Yhteensä tapauksia on maakunnassa kirjattu 144.

Määrässä ei ole kuitenkaan ollut valtavaa kasvua, joten voiko tehdä sen tulkinnan tai johtopäätöksen että pahin on jo ohi?

– Kun katselee THL:n tilastoja, Pirkanmaalla ei ole enempää todettuja tartuntoja kuin esimerkiksi Keski-Suomen, Etelä-Savon tai Lapin sairaanhoitopiirinkään alueella. Ei voi sanoa, että tauti olisi vielä taittunut. Epidemia ei ole vielä kunnolla alkanutkaan – uusia tartuntoja tulee tasaiseen tahtiin ja todennäköisesti epidemian huippu osuu kesäkuulle, Syrjänen sanoo.

Tays muutti testauskriteerejään hieman viime perjantaina. Nyt Tays testaa tarvittaessa myös hengitystieinfektioista kärsiviä iäkkäämpiä ihmisiä sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien hengitystieinfektio-oireisia perheenjäseniä.

Syrjäsen mukaan maakunnassa on tähän mennessä tehty 600 testiä 100 000 asukasta kohti.

– Meillä on mielestäni hyvin kapasiteettia testauksia varten. Ennakointi ja ennakolta varautuminen on olennainen asia. Seuraavaksi on tulossa pääsiäinen ja pitkät pyhät, joiden osalta voin sanoa jo tässä vaiheessa että hoitokapasiteetti ja toimintavalmius varmasti riittää. Epidemian huipun arvioidaan osuvan kesäkuuhun, Syrjänen sanoo arvionaan tulevaisuudesta.

Korona: Lähiaikoina tapahtunutta

Tiistaina sairaanhoitopiiri tiedotti neljästä uudesta koronatartunnasta Pirkanmaalla.

Yhteensä tapauksia on kirjattu Pirkanmaalla 144.

Maanantaina Tampereen yliopisto ilmoitti kehittävänsä omaa koronarokotetta.

Yliopistolliset sairaalat tekivät Tays mukaan lukien sunnuntaina linjauksen, jonka mukaan synnyttäjän puolison läsnäolo sairaalassa on rajattu vain synnytykseen.

Tampereen kaupunki ilmoitti maanantaina, että se on myöntämässä vuokravapautuksia koronavirusepidemian takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 7. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 8. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 11. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 12. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 13. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 14. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"
 15. Pääkirjoitus: Maltti on valttia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.