Vesilaitoksen yhtiöittänyt Lempäälän kunta teki ison plussan – Lupaa "vaikeissakin kuntatalouden olosuhteissa turvata kunnan kasvun ja kehittymisen edellytykset"

Lempäälä-talo oli vuoden 2019 onnistuneita hankkeita. Havainnekuva: BST-Arkkitehdit

Petteri Mäkinen

Lempäälän vuoden 2019 tilinpäätös osoittaa noin 8,6 miljoonan euron ylijäämää, vaikka kunta tekee vuoden 2019 tilinpäätöksessä merkittävät, noin 14,5 miljoonan euron vapaaehtoiset investointivaraukset tulevien vuosien investointeihinsa.

Vuoden 2019 tilinpäätöksen yhteydessä näkyvät syksyllä tehdyt päätökset kunnan vesiliikelaitoksen yhtiöittämisestä kunnan täysin omistamaksi tytäryhtiöksi, Lempäälän Vesi Oy:ksi. Yhtiöittämisen johdosta kunta kirjaa vuoden 2019 tilinpäätökseen yli 25 miljoonan euron laskennallisen myyntivoiton. Näin ollen alijäämäiseksi painunut talousarviovuosi kääntyi selvästi ylijäämäiseksi.

Kunnan väkiluvun ennakkotieto vuoden vaihteesta on 23 529 eli nettokasvu on 323 asukasta, 1,4 prosenttia. Väkiluvun kasvu on yksi Lempäälän kuntastrategian keskeisimmistä tavoitteista.

Lempäälän palvelumenojen kasvu oli vuonna 2019 peräti +4,4 prosenttia, mutta vero-, valtionosuus- ja toimintatuottojen yhteiskasvu 5,5 prosenttia tasapainotti tilannetta.

Eteenpäin mentiin vuoden aikana menolla suunnalla.

Kuntakeskuksen kehittämishanke Nova Lempäälä harppasi isoja askeleita eteenpäin, kun Lempäälä-talo, radan ylittävä Telkäntaipaleen silta ja keskustakorttelien uudet kerrostalot kohosivat taajamamaisemaan.

Valtakunnallisessa KunTeko -gaalassa palkittiin marraskuussa peräti neljä lempääläistä kehittämisideaa, jotka kaikki omalla tavallaan edistävät kuntapalveluiden tuloksellisuutta ja kuntatyön laatua.

Lempäälän kunta on liittynyt hiilineutraalien kuntien (HINKU) joukkoon ja ilmastotyö kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi on saanut uutta puhtia. Aiempien vuosien tavoin Lempäälä menestyi hienosti myös vuoden 2019 Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakilpailussa sijoittuen tällä kertaa 2. sijalle.

Korona-pandemia heijastuu kuntien talouteen suurina tulomenetyksinä ja hyvinvointimenojen lisäyksinä. Vaikutukset tulevat näkymään niin vuonna 2020 kuin myös vuoden 2021 kokonaistalouden suunnittelussa. Lempäälän kunta aikoo vaikeissakin kuntatalouden olosuhteissa turvata kunnan kasvun ja kehittymisen edellytykset ja laadukkaat palvelunsa.

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut