Saari sai nimen... Näsisaari – Näitäkin Tamperelaisen lukijat ehdottivat: Urossaari, Naarassaari ja paljon muita

Näsijärveen Vaitinaron edustalle suunniteltu saari on saanut nimen.

Tampereen kaupungin kadunnimitoimikunta nimesi saaren Näsisaareksi.

Louhittavasta murskeesta tehtävällä saarella kulkisi ensin raitiotie ja myöhemmin saarelle on tarkoitus kaavoittaa myös asuntoja.

– Tuskin Näsijärveen tulee sellaista saarta, joka merkittävyydeltään pääsisi lähellekään tätä. Samalla se kertoo vaikkapa Kuopion torilla ihmisille sen, että saari löytyy Näsijärvestä Tampereelta, perustelee kadunnimitoimikunnan puheenjohtaja Jarno Lahtinen nimivalintaa.

Lahtisen mukaan nimen muodoksi valikoitui genetiivitön Näsisaari siksi, että nimen perusosa on paremmin esillä.

Saaren nimen pohjalta Hiedanrannan Nottbeckinaukiolta saaren läpi kulkeva katu nimetään Näsisaaren bulevardiksi.

Näsisaaren ja Näsinsaaren kanssa loppusuoralla kilpailivat Hietasaari, Hietasalo tai Hiedansaari sekä Sulkasaari.

– Hietasaari olisi viitannut osuvasti Hiedanrantaan, mutta ulkopaikkakuntalainen ei miellä sitä niin helposti tamperelaiseksi paikaksi kuin Näsisaaren, perustelee Lahtinen.

Sulkasaari taas olisi viitannut siihen, että saari on tarkoitus rakentaa pääasiassa Sulkavuoresta saatavalla louheella. Monissa alustavissa hahmotelmissa saari olisi muistuttanut muodoltaan sulkaa.

– Faktojen kannalta nimi ei olisi lopulta täysin kuvaava, koska Sulkavuoresta saataisiin vain osa saareen tarvittavasta louheesta. Sekin on vielä epävarmaa, tuleeko saaren lopullinen muoto olemaan sulkamainen, pohtii kadunnimitoimikunnan sihteeri Dani Kulonpää

Kadunnimitoimikunta käytti nimeämisessä pohjana Kaupunkilehti Tamperelaisessa 7.–17. maaliskuuta pidettyä nimikilpailua. Lukijat ehdottivat saarelle peräti 500 eri nimeä. Nimiä, joita ehdotettiin enemmän kuin kolme kertaa, oli yli 40.

Lukijoiden joukossa suosituin ehdotus oli Sulkasaari. Myös Naarassaari ja Urossaari olivat ajankohtaisen Tampereen kansiareena nimeämisen jäljiltä monen lukijan mielessä.

Päätöksen saaren nimestä teki kadunnimitoimikunta ja sen vahvistaa kaupunginvaltuusto asemakaavan hyväksymisen yhteydessä.

Nyt tehtävässä asemakaavassa otetaan kantaa vain ratikan reittiin. Varsinainen saaren korttelialueiden asemakaava tehdään myöhemmin.

Vaikka saarella on nyt nimi, sen ilmestyminen Näsijärveen on yhä epävarmaa. Toistaiseksi konkreettisin este saaren syntymiselle on se, että aluehallintoviraston myöntämästä täyttöluvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. Uudessa lupahakemuksessa täyttömaan ja mantereen välille on jätetty reilun 30 metrin kanaali, joten uusi alue olisi maantieteellisestikin saari.

Saarelle nimi

Atlantis

Enqvistinsaari

Hiedansaari

Hietasaari

Hylkysaari

Liesaari

Louhesaari

Louhisaari

Murskesaari

Naaras

Naarassaari

Naissaari

Narttusaari

Neitsytsaari

Näsilä

Näsinsaari

Näsisaari

Näässaari

Pikku Venetsia

Pirunsaari

Proomu

Pölkkylänsaari/Pölkkysaari

Raitiosaari

Rantasaari

Ratasaari

Ratikkasaari

Sannansaari

Santasaari

Sellusaari/Sellunsaari

Sorasaari

Sulkasaari

Tamhattan

Tekosaari

Tsaari

Tukkisaari

Turhasaari

Uitto

Uittosaari

Urossaari

Uusisaari/Uussaari

Vaitinsaari/Vaitinaronsaari

Vaitti

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut