Kaupungilta tiukka huomautus puutarhureille: Älä levitä vieraslajeja viemällä haravointijätettä metsään tai puistoon

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kevät kutsuu taas puhdistamaan pihoja ja puutarhoja. Jäte ei kuitenkaan saa päätyä puistoihin, metsiin eikä muillekaan yleisille alueille, huomauttaa Tampereen kaupunki lähettämässään tiedotteessa.

Puutarhajätteistä pääsevät viheralueille leviämään vieraslajit eli puutarhakarkulaiset kuten jättiputki, jättipalsami, lupiini ja kurtturuusu.

Puutarhajätteet rumentavat yhteistä ympäristöä ja heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Muun muassa puutarhajätteiden mukana leviävät vieraslajit valtaavat alaa alkuperäisiltä luonnonkasveilta. Monet kotoiset kasvilajit taantuvat esimerkiksi jättipalsamin ja lupiinin vallatessa tehokkaasti kasvualaa tukahduttaen muut kasvit alleen. Haitallinen espanjansiruetana sekä kotimainen lehtokotilo viihtyvät puutarhajätekasojen alla ja siirtyvät niiden mukana yhä laajemmille alueille.

Ympäristönsuojeluyksikkö saa vuosittain palautetta yleisille alueille viedyistä puutarhajätteistä etenkin keväisin ja syksyisin. Kaupunki torjuu vieraslajeja luonnonsuojelualueilla ja niiden läheisyydessä sekä viheralueilla mahdollisuuksien mukaan. Etenkin jättiputken torjunta on aktiivista.

Yleisten alueiden roskaaminen on jätelain mukaan kielletty. Jos yleisten alueiden roskaaja saadaan selville, kaupunki määrää roskaajan siivoamaan alueen tai maksamaan siivouskulut.

Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet ovat kompostoituvaa biojätettä, joka on suositeltavaa kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, aumassa tai kompostorissa. Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa. Puutarhajätteitä varten kesäajaksi voi tarvittaessa hankkia myös oman erillisen biojäteastian.

Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä.

Maatuvaa puutarhajätettä Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ottavat vastaan veloituksetta henkilöauton peräkärryllisen (n. 2 m3), mutta isommista määristä peritään maksu. Puutarhajätettä on risuton haravointijäte, kuten ruoho, lehdet, naatit ja risuhake.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut