20. huhtikuuta merkitään historiaan – Silloin pidetään ensimmäinen Tampereen kaupunginvaltuuston sähköinen kokous

Kaupunginvaltuusto jättää ainakin hetkeksi aikaa valtuustosalin ja kokoontuu seuraavaksi sähköisenä. Petteri Mäkinen/Tamperelaisen arkisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen kaupungin toimielimet siirtyivät 16. maaliskuuta pääsääntöisesti sähköisiin kokouksiin. Kaupunginhallituksen, jaostojen, lautakuntien ja johtokuntien kokoukset on suositeltu pidettäväksi ensisijaisesti sähköisesti koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen aikana.

20.4. myös kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran sähköisesti.

Ensimmäinen sähköinen toimielimen kokous pidettiin 17.3. kun yhdyskuntalautakunnan jäsenistä osa osallistui kokoukseen etäyhteydellä. Nyt kaupunginhallitus ja osa muista toimielimistä on jo kokoontunut useasti pelkällä etäyhteydellä. Sähköisessä kokouksessa päätöksentekomenettely on sama kuin varsinaisessa kokouksessa.

Tampereen kaupungin sähköisen kokouksen mahdollistaa Selma-päätöksentekojärjestelmän kokoustyötila ja sen tukena toimiva Teams. Teamsin kautta jäsenet ovat keskenään kuntalain edellyttämässä yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä.

Kokouskäsittelyt, kuten äänestykset, käydään Selma-järjestelmän kokoustyötilassa, jonne jäsenet kirjautuvat vahvalla tunnistautumisella. Selma-järjestelmä on ollut Tampereen kaupungilla käytössä vuodesta 2016 alkaen.

Maanantaina 20. huhtikuuta testataan sähköisten kokousjärjestelmien rajoja, kun 67 hengen kaupunginvaltuusto kokoontuu pääosin etäkokouksena. Valtuutettuja suositellaan osallistumaan kokoukseen ensisijaisesti etäyhteydellä, vaikka osallistuminen paikan päällä virastotalolla on edelleen mahdollista.

Valtuutetut ovat harjoitelleet kokousjärjestelmä Selman ja apuna käytettävän Teamsin toimintoja useaan kertaan huhtikuun aikana. Kaupunki on toimittanut ohjeistuksia ja järjestänyt testikokouksia, mihin valtuutetut ovat aktiivisesti osallistuneet.

Kaupunginvaltuuston kokouksen julkisuus toteutetaan lähettämällä kokous suorana Tampereen kaupungin internetsivujen kautta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut